Psiholog otkrio kako zaustaviti izljev bijesa kod djeteta jednom rečenicom

Foto: Pexels

PSIHOLOG i otac šestero djece dr. Justin Coulson ima učinkovit način da umirite dijete koje proživljava izljev bijesa. U emisiji Nine's Parental Guidance izjavio je da je u tim trenucima nužno priznati djetetove emocije.

"Roditelji često preskoče discipliniranje djeteta ili ga zamole da prestane ili da se smiri u nadi da će ih dijete poslušati i ušutjeti, ali nitko ne želi to čuti, čak ni odrasli kad su uznemireni", rekao je dr. Coulson.

Zato predlaže roditeljima da prepoznaju djetetove emocije i njihove uzroke i tako pomognu mališanu da samoregulira svoje osjećaje i da se smiri.

"Ako nešto možete imenovati, onda to možete i ukrotiti", dodaje.

Prema psihologu, taj proces se naziva emocionalni coaching i pomaže djeci razumjeti različite emocije koje doživljaju, zašto se javljaju i kako se s njima nositi.

"Zamislite da vas nešto uzruja i partner vam kaže da se smirite, a vi kipite od bijesa. Vjerojatno biste poludjeli još više. Ako se netko treba smiriti, onda prvo imenujte emociju koju osjeća. Tako će se osjetiti shvaćeno i sigurno te može početi sam krotiti tu emociju. Stvarnost je da je život nepravedan, ali roditelji imaju obvezu učiti svoju djecu društveno prihvatljivom ponašanju", poručio je.

Prema dr. Coulsonu, najveća ljudska potreba nije da budemo voljeni, već da budemo shvaćeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.