Psihologinja: Djeca imaju izljeve bijesa zbog 4 razloga, evo kako se s njima nositi

Foto: Unsplash

KADA dijete vrišti i plače, može biti teško znati što točno želi i kako mu pomoći da umiri svoje emocije. Srećom, psihologinja Donna Cameron u razgovoru za Nine Honey otkrila je da biste uz malo planiranja mogli s lakoćom proći kroz dječje krahove.

Prema Cameron, izljevi bijesa ili tantrumi javljaju se zbog četiri razloga, a postoje načini da se s njima nosite na odgovarajući način.

Pretjeran umor

Ako je dijete preskočilo drijemanje ili nije dobro spavalo, onda možete očekivati da će poludjeti jer mu se "ne sviđa boja borovnica" ili "njegova omiljena igračka".

Najbolja metoda, kaže Cameron, je planirano ignoriranje, gdje ne obraćate pažnju na ponašanje djeteta.

"U ovom stanju, vaše dijete ne može slušati vaše riječi. Zapravo, sve što kažete ili pokušate najvjerojatnije će ga još više frustrirati", pojasnila je.

Zato pokušajte umiriti dijete tako da mu odvratite pažnju glazbom ili igračkom, a zatim ga snažno zagrlite kada se smiri.

Glad

Bez obzira na dob, nema sumnje da ste se suočili s glađu. Nažalost, kada su mala djeca u pitanju, nakon što pregladne, često odbijaju bilo što jesti. Umjesto da mu nametnete što će jesti, pitajte dijete što bi voljelo jesti, savjetuje Cameron. Druga ideja je da pustite dijete da se samo hrani ili mu ponudite hranu za sat vremena.

Neposluh

Ponekad, bez obzira na to što radite, dijete vas jednostavno ne želi slušati. 

"Pomicanje granica i izljevi bijesa nisu oblik lošeg ponašanja, to je način na koji mala djeca komuniciraju. Takve stvari su potpuno normalne i govore o nesposobnosti vašeg djeteta da izrazi svoje frustracije i potrebe na drugi način", pojasnila je Cameron.

Psihologinja savjetuje da djetetu jasno objasnite koje su posljedice neposluha. 

Želje

Napadi bijesa koji se događaju kada mala djeca žele novu igračku često su najagresivniji. Ali umjesto da popuste, roditelji bi trebali ostati čvrsti pri svom stavu, čak i ako to znači da će izljev bijesa potrajati neko vrijeme, tvrdi Cameron.

"Djeca su vrlo pametna i brzo će naučiti kakvog su raspoloženja roditelji i što trebaju učiniti kako bi ih gurnuli do točke pucanja u kojoj će reći da i ispuniti im želju", kaže Cameron.

Prema psihologinji, u ovakvim situacijama najbolje je poslati dijete da se smiri samo sa sobom. Učiti ih da ne mogu uvijek dobiti ono što žele pomoći će im kasnije u životu, kao i u budućim vezama.