Psihologinja: Emocionalno inteligentna djeca imaju roditelje koji rade ove stvari

Foto: Pexels

Emocionalna inteligencija odnosi se na sposobnost prepoznavanja, razumijevanja, upravljanja i izražavanja vlastitih emocija, kao i na prepoznavanje i utjecaj na emocije drugih ljudi. Dakle, vrlo je važno pomoći djeci da razviju emocionalnu inteligenciju kako bi bolje razumjela i kontrolirala svoje osjećaje te uspješnije surađivala s drugima.

Roditelji se vjerojatno često susreću s ovim pojmom, ali možda nisu sigurni odakle početi s razvijanjem ove vještine. Srećom, psihologinja i mama troje djece, dr. Jazmine McCoy, podijelila je tri savjeta.

Evo što je izdvojila u novoj objavi na Instagramu.

1. Imenujte osjećaje

"Imenujte osjećaje svih: vas, vaše djece, igračaka, likova iz crtića itd. Zašto je to važno? Kada djeca dobiju naziv za ono što osjećaju, ta emocija postaje manje zastrašujuća. Saznanje da svi imaju osjećaje pomaže u normalizaciji te povećava empatiju i socijalne vještine", pojasnila je psihologinja.

2. Pričajte im priče

Dr. McCoy savjetuje: "Kada se dogode stresne ili važne situacije, pokušajte djeci ispričati priču o tome. Priče pomažu djeci da bolje razumiju sebe i svijet oko sebe. One daju smisao njihovim iskustvima i osjećajima."

Primjerice, dijete čuje glasan zvuk i prestraši se.

Pričanje priče može zvučati ovako: "Da, čuo/la si glasan zvuk i to te prestrašilo. Isprva nisi znao/la što je to. Došao/la si kod mene da se osjećaš sigurno. Sigurni smo. To je bio samo kamion za smeće. Prilično je glasan, zar ne? Radi naporno kako bi odnio sav otpad."

3. Pomozite im razumjeti što su "mehanizmi suočavanja"

"'Mehanizmi suočavanja' samo su otmjeni naziv za stvari koje nam pomažu nositi se sa stresom. U stvarnosti, vaša djeca već koriste mehanizme suočavanja cijeli dan, svaki put kada se igraju, pričaju o svom danu, nasmijavaju vas i slično", navodi psihologinja.

Važno je pomoći djeci da vide vezu između mehanizma suočavanja i njihovih osjećaja.

Dr. McCoy kaže da to možemo učiniti govoreći stvari poput:

  • "Primijeti kako se tvoje tijelo osjeća nakon što si trčao/la okolo. Osjećaš li se opuštenije?"
  • "Mirisanje nečeg finog/dodirivanje nečeg mekanog pomaže našem tijelu da se opusti."
  • "Hvala što si podijelio/la svoj dan. Znam da se i ja osjećam bolje kada podijelim važne stvari o svom danu."
  • "Udahnut ću duboko kako bih razbistrio/la misli i posložio/la ih u glavi."
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.