Psihologinja: Evo zašto se mama koja je vratila dječaka s autizmom ne treba ispričati

32-GODIŠNJA Myka Stauffer i njen suprug James prije dvije i pol godine udomili su dječaka Huxleyja iz Kine. Ipak, nedavno su ga odlučili vratiti jer, kako kažu, "dječak ima posebne potrebe kojih nismo bili svjesni". Njihova odluka je izazvala bijes javnosti, a youtuberica se potom javno ispričala pratiteljima zbog svog postupka.

No psihologinja koja je i sama usvojila dvoje djece s posebnim potrebama Cynthia Martin smatra da se Myka nije trebala ispričati što je dijete smjestila u drugu obitelj. Svoju tvrdnju je objasnila za Insider.

"Iz onoga što su otkrili ona i njezin suprug, par se nije pravilno pripremio za odgoj djeteta s invaliditetom", započela je Cynthia.

"Umjesto toga, Myka se trebala ispričati što je svog sina iskoristila za stvaranje slike savršene obitelji i zarađivanje na društvenim mrežama. Što je još važnije, Stauffer se trebala ispričati što nije iskoristila priliku da educira više od 700.000 pratitelja o tome što je doista uključeno u posvojenje i u odgajanje djeteta s autizmom", oštro je istaknula ova psihologica.

Kako navodi, ona je dječja psihologinja s 15-godišnjim iskustvom te je specijalizirana za poremećaje iz spektra autizma. Osim toga, usvojila je i dvoje djece s posebnim potrebama iz Kine te smatra da je blisko upoznata s oba područja, kao i s time kako izgleda odgoj takve djece te s kakvim se stereotipima susreću.

"Svoje smo najmlađe dijete, dvogodišnju djevojčicu, usvojili u siječnju. Rođena je s velikom urođenom abnormalnošću koja će zahtijevati niz rekonstruktivnih operacija i cjeloživotnu medicinsku njegu. Konzultirali smo se s brojnim liječnicima, kirurzima i roditeljima koji imaju djecu sa sličnim medicinskim potrebama. Prije ukrcaja na let za Kinu u novogodišnjoj noći, mislili smo da smo spremni. Nismo bili. Kad su nam kćer stavili u naručje, shvatili smo ozbiljnost njenog stanja. Bila je krhka, bolesna i osjećala veliku bol", prisjetila se Cynthia.

Kako ističe, njihova kći je zahtijevala cjelodnevnu brigu i njezine potrebe su bile toliko velike da nisu imali previše vremena za fotografiranje.

"Sva posvojena djeca, bez obzira na to imaju li invaliditet ili imaju zdravstvene probleme, zahtijevaju golemu pažnju u ranim fazama usvajanja. To znači da mnoge druge zadaće i zabave na neko vrijeme moraju biti odgođene, čak i ako to znači pauzu od društvenih mreža", smatra ova mama.

U svojoj nedavnoj javnoj isprici Myka je priznala da je prošla samo minimalne pripreme prije usvajanja, dok Cynthia ističe kako su ona i suprug prošli kroz "višestruke posjete socijalnim radnicima, pohađali smo satove obuke za roditelje koji žele usvojiti, čitali knjige, pridružili se grupama podrške i razgovarali s drugim roditeljima koji imaju djecu sa sličnim posebnim potrebama".

Nasuprot tome, Staufferi su priznali kako su brigu o sinu s autizmom prilagodili sebi i svojim potrebama pa je tako Myka u jednom od videa objavljenih na njezinom YouTube kanalu priznala kako su "odustali od dokazanih metoda i liječničkih savjeta". Odmarajući se uz bazen ispričala je i kako su "cijenjenog logopeda zamijenili onim koji se bolje uklapao u naš proračun".

"Vidjela sam mnogo djece poput Staufferovog sina kako prolaze kroz moj ured i koja su od problematičnog ponašanja došla do dobre komunikacije. Počeli su voditi sretne i ispunjene živote. Ali potrebno je strpljenja i puno rada", istaknula je Martin.

Osim toga, smatra kako su Staufferi mogli iskoristiti svoj utjecaj kako bi osvijestili probleme s kojima se susreću roditelji s djecom koja imaju autizam.

"Možda bi Mykini sljedbenici cijenili više iskrenosti na tu temu i mogli bi zauzvrat biti otvoreniji za posvajanje djece koja imaju autizam. Roditelji djece s autizmom vjerojatno bi cijenili da se netko u javnosti bori protiv mnogih predrasuda s kojima se suočavaju", zaključila je Martin te istaknula kako je to upravo ono za što bi se obitelj Stauffer trebala ispričati jer nisu iskoristili priliku koju su imali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.