Psihologinja kaže da ovu frazu nikada ne bismo smjeli reći svojoj kćeri

Foto: Shutterstock

ODGAJATI djevojčice u današnjem društvu nije nimalo jednostavan zadatak. Naime, svijet ima mnogo zastarjelih očekivanja od djevojaka, od toga kako bi se trebale ponašati pa do toga kako bi trebale izgledati. Upravo zbog toga roditeljima često nije nimalo lako naučiti svoje kćeri da budu sretne, zadovoljne i sigurne u sebe.

Da cijela stvar bude još gora, dobronamjerni roditelji često pribjegavaju uobičajenim frazama kojima pokušavaju objasniti loše ponašanje ili podići samopouzdanje svojih djevojčica, a njima postižu upravo suprotno.

Kako objašnjava psihologinja Laura Froyen, koja je i sama majka dvije kćeri, te fraze zapravo mogu učiniti više štete nego koristi. Jednu od njih ističe kao posebno opasnu, a tiče se odnosa s dječacima. Ona kaže da mnogi ljudi koriste frazu ''loš je prema tebi jer mu se sviđaš'', a ona zapravo može prouzročiti velike probleme.

Prema mišljenju psihologinje, ovo je jedna od najštetnijih poruka koje roditelji mogu dati svojim kćerima.

''Djevojke moraju rano znati da, ako se ljudima sviđaju, treba ih tretirati s dostojanstvom i poštovanjem. Ako kažemo da je dječak ili mladić zao jer mu se sviđa, učimo svoju djecu što mogu očekivati ​​u budućim romantičnim vezama. Drugim riječima, roditelji tako daju do znanja kćeri kako je agresija dozvoljena i da predstavlja iskazivanje ljubavi, što je potpuno pogrešno'', upozorava Froyen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.