Psihoterapeutkinja: Parovi u zdravim i funkcionalnim vezama imaju ove kvalitete

Foto: Pexels

"ZDRAVE" i funkcionalne ljubavne veze su one u kojima su odnosi među partnerima uravnoteženi, te se osobe u odnosu neprestano trude biti tu za partnera. Psihoterapeutkinja Marni Feuerman izdvojila je koje se navike i primjeri ponašanja najčešće mogu vidjeti u takvim vezama, koje se opisuju kao zdrave i dobre.

Povjerenje i poštovanje

Feuerman ističe da je povjerenje vitalno i temeljno u svakoj ljubavnoj vezi. "Trebali biste biti sigurni da partner razmišlja o vašim interesima i da vam neće učiniti ništa nažao. Na temelju njihovog ponašanja i onoga što govore, trebali biste osjećati da su pouzdane i poštene osobe. Ne biste trebali biti zabrinuti da će, ako ste iskreni i susretljivi, možda doći do negativnih posljedica u odnosu", objašnjava psihoterapeutkinja. 

Komunikativnost i predanost rješavanju sukoba

"Treba postojati otvorena, produktivna i puna poštovanja komunikacija, čak i tijekom sukoba", tvrdi Feuerman. Tijekom svađi ne bi trebalo biti uvreda, zastrašivanja ili zlostavljanja bilo koje vrste. Dodaje da biste se "uvijek trebali osjećati sigurnima da svoje probleme i brige iznesete partneru, a i oni bi trebali isto osjećati prema vama".

Zajedničke i/ili slične vrijednosti

Iako postoji izreka da se suprotnosti privlače, psihoterapeutkinja smatra da parovi trebaju imati neke slične vrijednosti. Kao primjer izdvaja razgovore o djeci, karijeri, religiji, životnim ciljevima i slično. 

Feuerman ističe da biste "trebali razgovarati o granicama i odnosima s obitelji i prijateljima, kao i uživati u zajedničkom vremenu, ali i imati mogućnost biti i dalje samostalna osoba koja ne ovisi o partneru. Ako se bilo koja osoba u vezi osjeća kao da radi nešto suprotno vlastitim temeljnim vrijednostima, nastat će nezadovoljstvo i sukobi". 

Empatija i međusobno razumijevanje

Oba partnera trebaju biti brižna i dobrodušna jedno prema drugom. "Trebali biste se moći osloniti jedno na drugo i biti podrška. Oboje biste se trebali osjećati loše i ispričati se kad svojim postupcima povrijedite partnera. Oboje biste trebali htjeti samo najbolje za svog partnera. U situacijama u kojima se ne slažete, i dalje biste trebali razumjeti odluku partnera i poštovati je. To će vam možda nekad biti teško učiniti, ali međusobno razumijevanje uvijek bi trebalo postojati", objašnjava ona. 

Fizička intimnost

"Razvijanje fizičke intimnosti drugačije je od razvijanja emocionalne intimnosti", ističe psihoterapeutkinja. Fizička intimnost jednako je važna kao i emocionalna, ali psihoterapeutkinja tvrdi da bi emocionalna intimnost trebala biti važnija ili jednako važna, ali nikako ne bi trebala biti sporedna u ljubavnoj vezi.

Objašnjava da se u "emocionalnoj intimnosti oboje osjećate blisko i povezano zbog dijeljenja osjećaja, izražavanja razumijevanja i pokazivanja brige za drugu osobu", zaključuje Feuerman.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.