Razvoj djetetovog puzanja ovisi o više čimbenika, a dob je samo jedan od njih

Foto: Shutterstock

RODITELJI s nestrpljenjem dočekuju prekretnice u razvoju svoje djece, a puzanje je jedna od njih. Zanima ih kad će se to dogoditi, što će potaknuti dijete na takvu aktivnost i kad je najbolji trenutak za to.

Čini se kao da se faze razvoja beba odvijaju velikom brzinom, ali roditelji su često zabrinuti ako se njihova beba ne uhvati u koštac s puzanjem u određenoj dobi. Dr. Olivia Reyes, razvojna fizioterapeutkinja, za Romper je izjavila: "Puzanje je jedna od prekretnica u životu djeteta koja se može dogoditi u najvećem rasponu. Puzanje može započeti od otprilike 6. do 10. mjeseca života bebe, a obiteljima s kojima radim uvijek govorim da je slijed vještina koje vode do puzanja prioritet. Važno je da dijete usavrši prevrtanje na stranu i sjedenje prije nego što se upusti u učenje puzanja."

Što može utjecati na razvoj bebinog puzanja?

Reyes kaže da postoje neke stvari koje mogu utjecati na bebinu sposobnost puzanja. "Iz iskustva primjećujem kašnjenja u puzanju kada dijete ne provodi dovoljno vremena na trbuhu i općenito nije dovoljno na podu." Ona kaže da držanje bebe u hodalici također može igrati ulogu jer sprječava bebu da koristi i razvija mišiće potrebne za puzanje. "Zapamtite, ništa nije bolje od kvalitetno provedenog vremena u igri na podu, gdje mogu pravilno jačati svoje mišiće!"

Ne puze sve bebe

Ako vaše dijete ne puže, ne morate se plašiti. Zapravo, neke bebe to nikada ne rade ili rade samo vrlo kratko vremena. Pedijatrica dr. Alison Mitzner kaže da, iako većina beba počinje puzati nešto prije ili kasnije od 9. mjeseca života, neke bebe to potpuno preskoče i odmah se nastoje podizati na noge uz namještaj.

Nekada je postojala teorija da će bebe ako preskoče fazu puzanja, kasnije imati problema u razvoju. Ali liječnici sada uvelike odbacuju ovu teoriju. Mitzner kaže da ako je dijete uredno prošlo sve svoje druge prekretnice (sjedenje, prevrtanje itd.), obično nema razloga za zabrinutost ako ne puže.

Kad se ipak zabrinuti?

Pedijatar kojem vodite dijete ponudit će vam odgovore na ova pitanja jer svako je dijete različito. "Vaš pedijatar često viđa vaše dijete u prvoj godini života", kaže Mitzner. "On će procijeniti prolazi li vaše dijete sve svoje prekretnice na odgovarajući način."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.