Roditelji koji odgajaju uspješnu djecu nikada ne rade ovu pogrešku, kaže psihologinja

Foto: Shutterstock

ZA USPJEH je potrebna motivacija, ali naučiti djecu da budu motivirana i jednog dana izrastu u uspješne ljude zvuči lakše u teoriji nego u praksi, tvrdi dječja psihologinja Tovah Klein. Ona objašnjava kako roditelji svoju djecu često pokušavaju motivirati entuzijastično ih bodreći ili hvaleći njihove sposobnosti što može učiniti više štete nego koristi. Upravo je to greška koju roditelji uspješne djece nikada ne rade.

''Pretjerano hvaljenje uobičajena je pogreška mnogih roditelja. Oni misle da svoje dijete tako dodatno motiviraju, a zapravo je suprotno. Možda zvuči kontraintuitivno, ali roditelji bi se ponekad uistinu trebali povući i ublažiti hvaljenje kako bi motivirali djecu na pravi način'', objašnjava psihologinja. Kako dodaje, previše pohvala može negativno utjecati na djecu, a to dokazuje i nedavno provedeno istraživanje.

U njemu su autori došli do zaključka kako pretjerivanje s pohvalama djecu pretvara u "ovisnike o pohvalama" koji svoju vlastitu vrijednost zatim vežu isključivo za vanjsko odobravanje. Kako objašnjava psihologinja, ta djeca stalno očekuju pohvalu za sve što rade i jako su razočarani kada je ne dobiju. To može dovesti do tjeskobe i straha od neuspjeha, umjesto motivacije koja je ključna za uspjeh.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.