Roditelji, oprez! Kako zaštititi monitore za bebe i sigurnosne kamere u domu?

Foto: 123RF

NAKON što je osmogodišnju djevojčicu u njezinoj sobi u Mississippiju preko kamere koju su njeni roditelji zbog sigurnosti instalirali navodno kontaktirao stranac, mnogi roditelji se pitaju što mogu napraviti kako bi bili sigurni da su njihove sigurnosne naprave budu zaštićene od hakerskih napada.

“Problem nastaje zbog toga što mnogi korisnici ne shvaćaju da ovi uređaji rade identično kao i računala pa im se stvara ideja da nešto nevino poput monitora za bebe ne može staviti njihov dom i obitelj u opasnost”, piše u blogu na web stranici National Cyber Security Alliance koji piše stručnjakinja za roditeljstvo Giselle May. “Bez pravilne zaštite monitori za bebe mogu biti otvorena vrata u vaš život”, stoji dalje u članku koji nudi neke savjete o tome kako osigurati monitore za bebe poput istraživanja monitora prije kupnje te kupovine monitora s frequency-hopping spread spectrum (FHSS) radio signalom umjesto s direct-sequence spread spectrum (DSSS) signalom.

“FHSS signal ograničava vanjski pristup nasumičnim preskakanjem frekvencija nevjerojatnom brzinom (Savezna komisija za komunikacije u SAD-u zahtijeva da se uređaji šire u rasponu od 75 frekvencija u razdoblju od 400 milisekundi), što otežava uspostavljanje veze”, objašnjava May. 

Osim ovog, May savjetuje roditeljima da, ako mogu, biraju digitalne monitore prije analognih, da redovno ažuriraju software koji dobiju uz uređaje koje posjeduju, da paze da im bežični internet u domu bude osiguran s prilagođenim korisničkim imenom i lozinkom (koji se razlikuje od onog koje automatski šalju proizvođači i distributeri) te da onemoguće SSID emitiranje radi skrivanja bežične mreže od znatiželjnih očiju i šifriraju svoje bežične podatke.

Što se tiče održavanja kućnih sigurnosnih sustava i njihove zaštite, izvanredni profesor za kompjuterske znanosti Craig Shue u svojem intervjuu za TIME preporučio je redovno mijenjanje lozinki (i izbjegavanje toga da su sve lozinke koje korisnici koriste na svojim različitim uređajima iste) te aktiviranje two-factor ovjeravanja autentičnosti.

“Također bih potaknuo sve da sami naprave svoju procjenu rizika i odrede što im je sve potrebno na ovakvim uređajima te isplati li se riskirati za svaku funkciju koju neki uređaj nudi”, dodaje Shue i nastavlja “Na neki način je zapravo ludo što lozinke koristimo kao jedinu obranu za tako osjetljive uređaje.”

Za opću sigurnost na internetu organizacija Consumer Reports potiče pojedince na ažuriranje firmware routera, isključivanje onih funkcija routera koje ne koriste (što smanjuje mogućnosti za provalu u mrežu) te uključivanje WPA2 ili WPA3 enkripcije. NBC News kaže da WEP sigurnosni protokol više ne treba koristiti jer je zastario, a ako  vaš trenutačni router ima samo WEP ili WPA enkripciju, treba ga promijeniti.

U zastrašujućoj videosnimci koju su nedavno dobili ABC News, The Washington Post i WMC-TV, može se vidjeti djevojčica po imenu Alyssa koja ulazi u sobu kad istovremeno iz kamere marke Ring počne svirati čudna muzika. Nakon toga se jedan muški glas obrati djevojčici i počne pričati s njom.

“U prvom trenutku Alyssa nije mogla shvatiti od kuda dolazi buka, a kada je čula muški glas, mislila je da joj se obraća njezin otac”, objasnila je Alyssina majka Ashley LeMay. U videu se zatim čuje učestalo ponavljanje različitih rasnih uvreda i traži od djevojčice da se zločesto ponaša i uništi sobu. Isto tako, glas ju je pokušao uvjeriti u to da je on zapravo Djed Božićnjak. LeMay kaže da je njezin suprug u jednom trenutku čuo da djevojčica doziva majku i ušao u sobu te vidio da je kamera hakirana. “Iskreno, mislila sam da se šali jer se radi o mojoj najgoroj noćnoj mori”, rekla je LeMay i dodala “Počela sam gledati video uvjerena da se radi o šali i onda, kad sam čula taj muški glas, samo su me prošli trnci.”

U svojoj izjavi za časopis PEOPLE glasnogovornik tvrtke Ring, proizvođača spomenute kamere, izjavio je sljedeće: “Povjerenje kupaca nam je izuzetno važno i ozbiljno shvaćamo sigurnost naših uređaja. Naš sigurnosni tim istražio je ovaj incident i nemamo dokaza o neovlaštenom upadu ili kompromitiranju našeg sustava ili mreže.”

U izjavi se kasnije dodaje i sljedeće: “Nedavno smo dobili informaciju o incidentu u kojem su nepoznati počinitelji došli u posjed određenog broja korisničkih podataka (op. a. korisničkih imena i lozinki) za neke korisnike naših uređaja preko vanjskih sustava koje su korisnici koristili te iste upotrijebili s namjerom da se ulogiraju u naše račune. Nažalost, kada se isto korisničko ime i lozinka koristi za različite usluge i sustave, puno je lakše probiti sustav zaštite.”

Izjava završava upozorenjem: “Korisnici bi uvijek trebali prakticirati održavanje pravilne higijene i pravovremene promjene korisničkih podataka radi vlastite zaštite. Isto tako, potičemo korisnike da koriste dvostupanjsku provjeru autentičnosti da bi se bolje zaštitili.”

Ista izjava objavljena je i na web stranici navedene kompanije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.