Roditelji, pazite: Tinejdžeri luduju za opasnim TikTok izazovom koji može biti koban

Foto: 123RF

MILIJUNI ljudi su se "zarazili" brojnim plesnim i fitness izazovima za čiju je popularnost najzaslužniji sve popularniji TikTok. No, postoji i Benadryl izazov za koji liječnici kažu da je opasan - i potencijalno koban.

Naime, taj novi trend potiče ljude da konzumiraju velike količine Benadryla, antihistamina koji se uglavnom koristi za liječenje alergija, sve dok ne počnu halucinirati, izvijestio je Newsweek. Izazov obično podrazumijeva uzimanje najmanje deset tableta.

"Doza koja može prouzročiti halucinacije vrlo je blizu dozi koja može prouzročiti nešto potencijalno opasno po život", objasnio je za ABC 10 Scott Schaeffer, direktor Oklahoma centra za informacije o otrovima i lijekovima, te dodao: "Velike doze Benadryla mogu izazvati napadaje i, posebno, probleme sa srcem."

Također, tijekom prošlog tjedna je 15-godišnja djevojka iz Oklahome umrla nakon što je navodno prihvatila izazov. U svibnju su tri tinejdžera liječena u Dječjem medicinskom centru Cook u Fort Worthu u Teksasu, nakon što su se pridružili istom izazovu, izvijestio je ABC 10. Osim njih, jedan tinejdžer je popio 14 tableta tijekom samo jedne večeri.

Amber Jewison, medicinska sestra u Dječjem medicinskom centru Cook, rekla je za ABC 10 kako se ovi nedavni slučajevi razlikuju od prethodnih predoziranja Benadrylom.

"Vidjeli smo djecu koja se predoziraju u pokušajima samoubojstva", rekla je Jewison: "Ali ovo je bilo drugačije. Ta djeca nisu pokušavala sebi nauditi. Gledala su video u kojem im je rečeno koliko točno miligrama trebaju uzeti kako bi iskusili određen osjećaj."

Jewison vjeruje da je nova pandemija koronavirusa izazvala osjećaj dosade i natjerala tinejdžere da traže uzbuđenje nakon što su "zaglavili" kod kuće, piše Men's Health.

"Mnogo je djece trenutno dosadno zbog pandemije. Stoga mislim da im to proširuje znatiželju", rekla je Jewison te naglasila: "Samo budite iznimno svjesni onoga što vaša djeca rade."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.