Roditelji u Nizozemskoj odgajaju najsretniju djecu: Evo kako to možete i vi

Foto: Instagram

UNICEFOVO izvješće je 2013. rangiralo 29 bogatih zemalja prema razini sreće njihovih najmlađih stanovnika. Tada su utvrdili da se najsretnija djeca mogu naći u Nizozemskoj. I prema drugim istraživanjima, poput onoga koje je objavio Svjetski gospodarski forum, Nizozemci postižu visoke rezultate kada je u pitanju osobna sreća. Kako im to polazi za rukom?

Rina Mae Acosta, spisateljica koja se preselila u Nizozemsku nakon udaje za supruga, sedam godina je provela proučavajući roditeljstvo stanovnika te zemlje.

“Moji su roditelji postavili visoke standarde za akademsku izvrsnost i smatralo se da svakim lošijim rezultatom posramljujem obitelj”, napisala je u članku za CNBC Rina, čiji su roditelji Filipinci koji su imigrirali u Sjedinjene Američke Države.

Kulturološki gledano, puno je razlika u načinu odgoja Rine i njenog supruga Nizozemca. 

“Njihov pristup činio mi se previše jednostavnim i lijenim. U porođajima su asistirale primalje (često kod kuće i bez korištenja lijekova), a djecu nisu upisivali na satove glazbe ili bilo kojih drugih izvannastavnih programa koji bi ih obogatili. Što nije u redu s njima?” zapitala se.

Šest razloga zbog kojih su nizozemska djeca najsretnija na svijetu

Međutim, nakon godina koje je provela u toj zemlji Rina tvrdi da je uspjela shvatiti tajnu uspjeha. Sve se svodi na šest razloga koje je pobrojala.

1. Bebe u Nizozemskoj puno spavaju

U studiji koju je 2015. objavio European Journal of Developmental Psychology napravljena je usporedba nizozemske i američke dojenčadi. Ustanovljeno je da je veća vjerojatnost da će se bebe rođene u Nizozemskoj “prije i lakše umiriti u drugoj polovici prve godine”.

Smatra se da su uzroci tomu bolje reguliran raspored spavanja i aktivnosti manjeg intenziteta nizozemskih beba.

U prilog tome ide podatak da Nizozemci spavaju više nego bilo koji drugi narod na svijetu.

“Ukupno osam sati i 12 minuta svake noći”, otkrila je Rina.

Nizozemci su usredotočeni na svakodnevne aktivnosti kod kuće i vrednuju odmor, što rezultira odmornim roditeljima, a na kraju i zadovoljnom te naspavanom djecom.

2. U Nizozemskoj oba roditelja provode kvalitetno vrijeme sa svojom djecom

Prema studiji OECD-a, Nizozemska je zemlja s najkraćim radnim tjednom na svijetu, od svega 29 sati. Oni se čvrsto zalažu za ravnotežu između poslovnog i privatnog života, a Rina kaže da je to još jedan od razloga što su Nizozemci najsretniji.

Mnogi radne obveze izvrše u četiri, a ne pet dana, zbog čega mogu više vremena provoditi s djecom. To se posebno odnosi na očeve koji djecu vode u školu, mogu ih dovesti i na posao ili se s njima igraju u parkovima.

3. Roditelji u Nizozemskoj ne vrše pritisak na djecu 

Nizozemci obrazovanje smatraju važnim, ali umjesto na visoke ocjene, usredotočeni su na dobrobit djeteta i njegov osobni razvoj.

“Škole ovdje ulažu više energije u motivaciju i postignuća. Naše istraživanje je pokazalo da su društvene vještine važnije za sreću te mnogo vrjednije od inteligencije osobe”, kaže Ruut Veenhoven sa Sveučilišta Erasmus.

U Nizozemskoj ne trebate odlične ocjene da biste bili primljeni na fakultet ili sveučilište. Morate položiti srednjoškolske ispite, a onda odabrati želite li upisati sveučilište ili se stručno usmjeriti za određeno zanimanje na fakultetu.

4. Djeca u Nizozemskoj mogu slobodno izraziti svoje mišljenje

Rina koja ima troje djece kaže da “roditeljstvo temelji na pregovorima”. Upozorava da to može biti iscrpljujuće, ali tako dijete uči kako postaviti granice.

“To je vještina koja će djetetu koristiti kad bude starije, bilo da se treba oduprijeti pritisku vršnjaka, nositi s potencijalno opasnom situacijom ili potvrditi na poslu”, kaže.

Naravno, još uvijek postoje pravila i roditelji imaju zadnju riječ, ali djeci je važno objasniti zašto se pravila postavljaju i slijede.

5. Djecu u Nizozemskoj se potiče na vožnju biciklom zbog vrlo važne lekcije

U Nizozemskoj je biciklizam najpraktičniji i najučinkovitiji način putovanja. Međutim, u zemlji s puno padalina, jakim vjetrovima i hladnim zimama nizozemski roditelji i dalje potiču djecu na vožnju biciklom. Oblače ih u toplu odjeću, kabanice i čizme za kišu te puštaju.

“Biciklizam u svim vremenskim uvjetima stvara djetetov karakter. Tako uče da život nije uvijek sunčan. Uče se suočiti s kišom i ne odustati”, pojasnila je Rina.

6. Nizozemski roditelji drugačije shvaćaju uspjeh

Svi žele da njihova djeca uspiju u životu. Nizozemci nisu izuzetak, ali sreću vide kao sredstvo za uspjeh, a ne uspjeh kao sredstvo za sreću. Za njih sreća vodi do više pozitivnih prednosti kao što su samosvijest, neovisnost i pozitivni odnosi u zajednici. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.