Roditelji upozorili: "Naša kći ima cerebralnu paralizu jer su je drugi ljubili"

Foto: Facebook

TEIGAN Bayliss rođena je kao zdrava beba, ali kada je imala svega dva tjedna, poljubio ju je netko prehlađen tko je, između ostalog, imao herpes. Nakon toga i ona je zaražena virusom herpesa, što je neznatna infekcija za odrasle, ali ne i za tako male bebe koje još uvijek nemaju razvijen dovoljno jak imunološki sustav za borbu protiv njega.

Nakon što su primijetili da se njihova kći neobično ponaša i izgleda jako umorno, njeni roditelji, Rebecca i Tony, odveli su je u bolnicu na pregled. Unatoč njihovoj brzoj akciji, Teigan će se ostatak života morati nositi s dijagnozom cerebralne paralize.

Upravo su zato njeni roditelji pokrenuli kampanju kojom nastoje druge ljude upozoriti da ne ljube djecu u usta.

"Želimo proširiti svijest o tome jer se, u isto vrijeme kada je Teigan bila na odjelu Rainbow u bolnici West Suffolk, isto dogodilo i drugom djetetu, ali njega nisu uspjeli spasiti", ispričao je Tony.

Rebecca je naglasila kako nikada nitko ne bi trebao dopustiti da drugi ljudi ljube njihovu djecu u usta, ali i da bi sami roditelji trebali razmisliti o tome. 

"Ponekad je bolje poljubiti dijete u čelo", kaže.

Prvi simptom koji su oni primijetili kod svoje kćerke, osim umora i klonulosti, bili su neobični pokreti rukama. Iako ih je, po dolasku u bolnicu, medicinska sestra pokušala uvjeriti kako je s djetetom sve u redu, liječnik je već nakon prvog pregleda potvrdio njihove sumnje i, kako kažu, srušio im se svijet.

"Pitali su nas je li Teigan bila u kontaktu s nekim tko je imao herpes, a tko ju je možda poljubio u usta", ispričala je Rebecca i iako priznaje da ne zna tko je to bio, i dalje vjeruje da je upravo tako njihova kći dobila neonatalni herpes, koji je kasnije uzrokovao brojne druge probleme.

No, osim na ljubljenje, upozoravaju na važnost pranja ruku prije nego u ruke uzmete novorođenče. Naime, dovoljan je jedan dodir da se ovaj virus prenese.

Kod nekih beba neonatalni herpes utječe samo na oči, usta ili kožu i mogu se potpuno oporaviti. Međutim, virus se može proširiti na bebine organe i onda ga je mnogo teže liječiti. Prema podacima, gotovo trećina dojenčadi s ovom vrstom neonatalnog herpesa će umrijeti, čak i nakon liječenja.

 

Teigan je u bolnici provela tri tjedna, a potom je prošlo čak devet mjeseci prije nego su liječnici postavili dijagnozu cerebralne paralize, koja je nastala kao posljedica meningitisa uzrokovanog virusom.

Kako bi podignuli svijet o ovom problemu, Rebecca i Tony su pokrenuli kampanju pod nazivom "TeiganSmile - My Journey With Cerebral Palsy", a putem nje pokušavaju prikupiti i sredstva kako bi Teigan poslali u inozemstvo na liječenje matičnim stanicama za koje vjeruju da bi joj uvelike poboljšalo kvalitetu života.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.