Savjetnica: Ako muškarac poštuje ove granice, emocionalno je inteligentniji od većine

Foto: Pexels

Emocionalna inteligencija odnosi se na sposobnost prepoznavanja, razumijevanja, upravljanja i izražavanja vlastitih emocija, kao i prepoznavanja i utjecaja na emocije drugih ljudi. No, jedna specifična komponenta emocionalne inteligencije jest poštivanje granica, ističe obiteljska i bračna savjetnica Tina Fey.

Tvrdi kako nije uvijek lako prepoznati emocionalnu inteligenciju, ali postoji jedan jasan pokazatelj: muškarac koji poštuje određene granice često je emocionalno inteligentniji od većine.

"Tijekom godina iskustva primijetila sam da emocionalno inteligentni muškarci iskazuju poštovanje na poseban način. Ne samo da priznaju granice, oni ih i poštuju", rekla je za Hack Spirit. Dakle, tvrdi da je muškarac emocionalno inteligentniji od većine ako poštuje te granice.

1. Osobni prostor

Osobni prostor je granica koju svatko ima. Poštivanje te granice ključno je u svakoj vezi.

"Svi znamo muškarce koji jednostavno ne razumiju koncept osobnog prostora. Oni su ti koji stoje malo preblizu, dodiruju bez pitanja ili daju nepozvane komentare o našim životima. No, emocionalno inteligentan muškarac shvaća tu granicu. Razumije da osobni prostor nije samo fizički, već i emocionalni. Zna procijeniti situaciju i prilagoditi svoje ponašanje prema njoj", pojasnila je savjetnica.

2. Emocionalne granice

Fey objašnjava: "Poštivanje emocionalnih granica znači prepoznavanje individualnosti i autonomije osjećaja svake osobe." Dakle, ako muškarac poštuje ovu granicu, pokazuje svoju emocionalnu inteligenciju.

3. Privatnost

Privatnost je temeljno ljudsko pravo. To je granica koju treba poštivati u svim odnosima. "Emocionalno inteligentan muškarac to razumije. Ne zadire u vašu privatnost niti inzistira na tome da zna svaki detalj vašeg života", navodi Fey.

4. Komunikacija

Emocionalno inteligentan muškarac razumije da nije svaki trenutak pravi za razgovor ili raspravu o određenim stvarima.

"Zna da forsiranje razgovora ili njihovo naglo prekidanje može biti štetno. Svjestan je da su vrijeme, ton i izbor riječi važni. Također, cijeni otvorenu, iskrenu komunikaciju. Ne skriva se iza poluistina ili pasivne agresivnosti. Govori ono što misli, ali s ljubaznošću i poštovanjem", zaključila je Fey.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.