Sedam pitanja na koja mogu odgovoriti samo najjači parovi, prema psihologu

Foto: Pexels

"Uvijek ima mjesta za napredak" izreka je koja se odnosi na toliko područja života, ali najviše na naše romantične veze. Često nas naša bezuvjetna ljubav prema partneru tjera da zanemarimo navike i ponašanja, i naša i njegova, koja nam možda ne služe. Međutim, prepoznavanje područja u kojima bismo mogli biti bolji može biti prilično izazovno, osobito u već sretnoj vezi u kojoj se osjećamo zadovoljnima.

Ovdje izlazak iz zone komfora naše veze postaje ključan. Održavanje sretne veze uključuje puno više od očitih gesta koje možemo smisliti, poput govorenja "volim te", odlaska na spojeve ili kupnje cvijeća, tvrdi psiholog Mark Travers.

"Iako su ove radnje važne, istraživanja pokazuju da istinsko održavanje odnosa također zahtijeva 'interaktivno ublažavanje prijetnji'. Ovaj proces uključuje proaktivno rješavanje potencijalnih prijetnji kroz upravljanje sukobima i opraštanje, što nije tako lako kao kupnja buketa", objasnio je za Psychology Today.

Taj proces zahtijeva ključne vještine i spremnost da se suočimo s neugodnim istinama o sebi i našim odnosima.

To se može činiti zastrašujućim jer često izbjegavamo razgovarati o potencijalnim problemima u našim odnosima, bilo iz straha da ih ne učinimo stvarnima ili u nadi da se nikada neće dogoditi. Ipak, proaktivan pristup ključan je za osiguranje da naši najgori strahovi vezani uz romantični odnos ne postanu stvarnost.

Kako bi proaktivnost postala norma u našoj vezi, moramo biti spremni izaći iz svoje zone komfora. To bi se moglo činiti kontraintuitivnim u odnosu na osnovni instinkt izbjegavanja problema, ali pristup s ispravnim načinom razmišljanja zapravo ih može spriječiti, umjesto stvoriti.

Psiholog je podijelio sljedeća pitanja koja su osmišljena kako bi se pozabavili teškim i neugodnim aspektima romantičnih veza, onim temama koje često zanemarujemo ili o kojima izbjegavamo razmišljati. Rješavanje ovih pitanja s partnerom ne znači stvaranje ili sprječavanje sukoba, već promicanje naše veze.

  1. Koja je moja navika s kojom ti se teško nositi, ali je još nisi spomenuo/la?
  2. Osjećaš li da postoji neki aspekt tvojeg identiteta koji si morao/la potisnuti za dobrobit naše veze?
  3. Što misliš koji si dio našeg odnosa u posljednje vrijeme uzimao/la zdravo za gotovo?
  4. Koje su najbolje i najgore promjene koje si primijetio/la na meni otkad smo zajedno?
  5. Zbog čega se osjećaš nesigurno?
  6. Postoji li dio tvog života prije naše veze koji ti nedostaje?
  7. Koja je jedna stvar koju činiš za našu vezu za koju misliš da prolazi nezapaženo i želio/željela bi da je još više priznam?

"Budite spremni na odgovore koji mogu biti neugodni ili neočekivani; slušajte otvorenog uma i zapamtite da se ti odgovori dijele iz ljubavi i transparentnosti, a ne zlobe, inata ili toksične iskrenosti. Njihova je svrha potaknuti vas oboje da razmislite o tome zbog čega se osjećate voljeno i cijenjeno, što volite jedno kod drugoga, što ne želite izgubiti i stvari koje ste možda zanemarili tijekom zajedničkog vremena", zaključio je psiholog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.