Sedam razloga zbog kojih je pomicanje sata unaprijed pravi pakao za roditelje

Foto: Pexels

POČELO je ljetno računanje vremena. Kazaljke na satu pomaknuli smo sat vremena unaprijed i stiže period toplijih, sunčanijih i duljih dana. Tko u tome ne bi uživao? Odgovor je - roditelji.

Naime, svaki put kad se mijenja vrijeme djeci se remeti ritual spavanja koji su se mnogi trudili uvesti mjesecima. 

Ako ste i vi među roditeljima kojima je pomicanje sata unaprijed teško palo, niste sami. Ovo je sedam razloga zbog kojih je to za mnoge obitelji pravi pakao.

1. Pokušavate se prilagoditi

20 sati od danas je 21. Ako želite pomoći djetetu da se tome prilagodi, vrijeme odlaska u krevet morate pomicati unazad za desetak minuta kako biste na kraju tjedna uhvatili stari ritam (ili barem pokušali). 

2. Vi nećete ići u krevet ranije

Mnogi roditelji su ionako neispavani, a sada će imati sat vremena za spavanje manje. Mnogi će si obećati da će leći u 22 sata, ali sasvim sigurno će to prekršiti i gledati televiziju barem do ponoći. Tako ulazite u začarani krug i postajete još umorniji.

3. Djeca ne žele ići na spavanje

Obično djecu uspavljujete kada su vani već mrak i tišina, ali to se odjednom mijenja. Uskoro će u 19 sati još uvijek biti relativno svijetlo i kako onda uvjeriti dijete da je vrijeme za kupanje i privođenje igre kraju?

4. Djeca neće dulje spavati

U teoriji, mnogi očekuju da će se djeca umjesto u 8 probuditi u 9 sati ujutro. Ali naravno, to nije tako. 

5. Cijela rutina je upropaštena

Ako djeca inače imaju poslijepodnevni odmor od 12 do 13 sati, za očekivati je da će se to s promjenom vremena promijeniti i da ćete ponovno tjednima ili čak mjesecima prilagođavati dijete rutini.

6. Do večeri će poludjeti

Kad dijete spava sat vremena manje nego inače, netko za to mora platiti, zar ne? Ako preskočite poslijepodnevni odmor jer se dijete ne može priviknuti na promjenu vremena, vrlo vjerojatno će do večeri biti iscrpljeno, ljutito, bijesno i plačljivo.

7. Dani počinju ranije

Osim što će noć padati sve kasnije, jutra će počinjati ranije. S ranijim izlascima sunca vrlo je vjerojatno da će i vaše dijete ustajati ranije. 

I kada se konačno na sve to cijela obitelj privikne, doći će jesen, što znači pomicanje kazaljki sat vremena unazad.