Ovi znakovi jasno pokazuju da jedan roditelj pokušava otuđiti dijete od drugog

Foto: Shutterstock

Otuđenje je situacija kada jedan roditelj, svjesno ili nesvjesno, utječe na dijete i tjera ga da odbaci drugoga. To je ozbiljan problem koji može imati dugotrajne posljedice na djecu i njihove odnose s oba roditelja.

"Otuđenje od roditelja je namjeran čin koji nastoji preusmjeriti djetetovu naklonost i poštovanje prema jednom. Obično rezultira time da se dijete okreće samo jednom roditelju, dok odnos s drugim odbija", kaže odvjetnica Atty Bruggemann za Newsweek.

Prepoznavanje i rješavanje ovog ponašanja, koje se obično događa tijekom razvoda, ključno je za dobrobit djeteta.

"Otuđenje je moguće i u obiteljima koje ne prolaze kroz razvod. Roditelj koji pokazuje ovo manipulativno ponašanje, svjesno ili podsvjesno, pokušava okaljati djetetov odnos s drugim roditeljem", tvrdi socijalna radnica Jenny Flora Wells.

U nastavku su znakovi koji ukazuju da ste možda krivi za otuđenje.

Negativno govorite o drugom roditelju

Često kritiziranje partnera ili partnerice pred djetetom jasno ukazuje na to da pokušavate otuđiti dijete. Time možete izazvati tjeskobu kod djeteta.

"To također može dovesti do krivnje i srama zbog pokazivanja ljubavi prema drugom roditelju od strane djeteta", kaže Bruggemann.

Povjeravate se djetetu

Prema Bruggemann, ovo je jedna od najčešćih strategija otuđenja djeteta. To uključuje dijeljenje privatnih detalja, nerijetko iz brakorazvodne parnice, s djetetom. Kod djeteta takvo ponašanje može izazvati tugu, strah i krivnju.

Ograničavate kontakt s drugim roditeljem

Roditelji se ponekad koriste strategijama smišljanja isprika kako bi spriječili da dijete provodi vrijeme s drugim roditeljem. To može potaknuti sukobe koji se tiču odanosti.

Potkopavate autoritet drugog roditelja

"Kada se dijete potiče na zanemarivanje odluka jednog roditelja, ono gubi poštovanje prema tom roditelju i više ga ne vidi kao autoritet", objašnjava Bruggemann.

Otuđeni roditelj gubi autoritet i postaje netko koga dijete više ne poštuje, ne sluša i od koga ne traži savjet.

Tražite od djeteta da čuva tajne

"Tražiti od djeteta da čuva tajne od drugog roditelja potkopava njihov odnos i daje djetetu osjećaj da taj roditelj nije netko kome treba povjeriti osjetljive informacije ili da ih ne treba znati", ističe Bruggemann.

To bi kod djeteta moglo izazvati osjećaj tjeskobe zbog provođenja vremena s otuđenim roditeljem.

Tražite emocionalnu podršku od djeteta

Ako od djeteta tražite suosjećanje, mogli biste implicirati da je otuđeni roditelj nepouzdan. S druge strane, dijeljenjem previše informacija i pojedinosti o razvodu ili intimnoj vezi s djetetom uzrokujući zabrinutost kod djeteta.

Uskraćujete informacije drugom roditelju

Ovo je manipulativno i štetno ponašanje, te je važno da oba roditelja budu obaviještena o određenim događajima, kao što su podjela svjedodžbi, školske priredbe ili sportska natjecanja. Ako uskratite ovu informaciju, dijete će steći dojam da ciljni roditelj nije želio prisustvovati, kaže Bruggemann.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.