Srpska olimpijka umrla od komplikacija nakon porođaja, evo što se dogodilo

Foto: SSS

U 31. godini nakon komplikacija poslije porođaja preminula je višestruka europska prvakinja u streljaštvu Bobana Momčilović Veličković.

Srpski mediji objavili su da je Momčilović Veličković rodila prije dvadesetak dana, a onda joj se stanje naglo pogoršalo i liječnici joj nisu mogli spasiti život. 

Kako navodi Telegraf, ova olimpijka je preminula od eklampsije, bolesti koja se javlja nakon 20. tjedna trudnoće ili 48 sati nakon porođaja. Trudnica odnosno rodilja prvo pada u komu, a onda joj otkazuje srce. 

Riječ je zapravo o izraženijem obliku preeklampsije koji dovodi do grčeva nalik na one kod padavice ili kome, a može imati ozbiljne posljedice, čak i smrt. 

Eklampsiji prethodi preeklampsija, visok krvni tlak praćen bjelančevinama u mokraći ili zadržavanjem tekućine. S tim stanjem se suočila i glazbena diva Beyonce.

“Na dan kad sam rodila Rumi i Sira bila sam teška 98 kilograma. Dobila sam preeklampsiju i morala sam ležati u krevetu više od mjesec dana. Moje zdravlje i zdravlje djece su bili ugroženi pa sam podvrgnuta hitnom carskom rezu”, izjavila je slavna pjevačica.

Žene s preeklampsijom kažu da osjećaju jake glavobolje, imaju mutan vid i snažne bolove u trbuhu. Kod preeklampsije krvni tlak je viši od 140/90 mm Hg i žene otiču. Važno je mirovanje i ležanje na lijevom boku kako bi se olakšao pritisak na veliku venu u trbušnoj šupljini koja odvodi krv natrag u srce, poboljšavajući krvi protok, opisano je u Medicinskom priručniku za pacijente.

U slučaju eklampsije, trudnica se deblja usprkos stalnom povraćanju, ima bolove u trbuhu, glavobolju, zamućen vid te rjeđe mokri, a plod sporije raste. Zbog toga se prepisuje terapija za sprječavanje napadaja i za snižavanje krvnog tlaka, a trudnoća se završava prije termina, u većini slučajeva carskim rezom, kako bi se prevenirao fatalni ishod za bebu i majku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.