Steve Jobs je djeci zabranio jednu stvar jer ju je smatrao iznimno štetnom

Foto: EPA

KOLIKO ste ovisni o svom mobitelu? Koliko vremena provodite pred ekranom? Biste li dopustili svojoj djeci da rade isto? Steve Jobs je smatrao da to nije dobra ideja pa je djeci zabranio korištenje iPada i iPhonea, odnosno tehnologije općenito.

2010. godine novinar New York Timesa razgovarao je s Jobsom i doznao mnogo o životu osnivača Applea. Nick Bilton je komentirao: "Vaša djeca sigurno vole iPad, zar ne?" Jobs je odgovorio: "Nisu ga koristili. Ograničavamo količinu tehnologije koju naša djeca koriste kod kuće."

Prema Walteru Isaacsonu, autoru biografije Stevea Jobsa, obitelj se više fokusirala na povijest ili čitanje, kao i na aktivnosti koje su imale veze s tehnologijom. Walter je razgovarao s Jobsom i objasnio: "Svake večeri Steve je inzistirao na večeri za stolom. Tada se razgovaralo o knjigama, povijesti i raznim drugim stvarima. Nitko nikada nije izvadio iPad ili mobitel. Djeca nisu izgledala ovisna o tim uređajima."

Jobs nije jedini

Velik broj izvršnih direktora i istaknutih osoba kompanija iz Silicijske doline značajno skraćuje vrijeme koje njihova djeca provode u kontaktu s tehnologijom.

Primjerice, Bill Gates svojoj djeci nije davao mobitele sve do njihove 14. godine. Osim toga, uporaba mobitela bila je zabranjena u njegovom domu za vrijeme ručka, večere i prije spavanja.

Preporuka Američke pedijatrijske akademije je ograničiti tehnologiju prema dobi djece, jer postoji velika bojazan da će korištenje uređaja postati kompulzivno i nekontrolirano. Prema autorima knjige Screen Schooled i nekolicini bivših zaposlenika tehnoloških kompanija, kada se koristi kompulzivno, tehnologija ukida kreativnost i ograničava društvene odnose.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.