Što bebe mogu čuti u maternici? Rihannin nastup na Super Bowlu pokrenuo je nagađanja

Foto: EPA

U TJEDNIMA koji su prethodili Super Bowlu Rihanna je zagolicala maštu javnosti izjavom da bi joj se na nastupu za vrijeme poluvremena mogao pridružiti neočekivani gost. Kad je izašla na pozornicu, odmah je bilo jasno da ga je i dovela - njezin trbuščić otkrio je da nosi drugo dijete.

Društvene mreže ubrzo su preplavile šale na račun Rihanninog nerođenog djeteta. Memovi i GIF-ovi beba koje se koprcaju u maternici i plešu ili su jednostavno zbunjene svim tim metežom dobili su stotine lajkova i mnoge naveli da se zapitaju što je Rihannina beba zapravo mogla čuti u trbuhu i je li uopće nastup bio siguran za nju.

Prema Regini Zappi iz Američkog udruženja za govor i sluh, trudnice mogu uživati u koncertima, čak i nastupati na njima.

"Kad idu na glasan koncert, buduće majke trebale bi razmišljati o zaštiti svog sluha i sluha svoje bebe. Ako je preglasno za mamu, preglasno je i za bebu", rekla je.

Rihanna je tijekom nastupa nosila slušalicu koja joj je omogućila da bolje čuje, ali i da zaštiti sluh. U teoriji, glasni zvukovi mogu oštetiti bebin sluh i dovoljno stresirati roditelja te utjecati na bebin razvoj, ali Zappi ističe da "to ne znači da trudnice moraju u potpunosti izbjegavati sve bučne situacije".

"Na primjer, pozicioniranje podalje od glasnih izvora buke (kao što su zvučnici) pomaže u zaštiti oba uha i omogućuje da uživate u glazbi", navodi za Buzz Feed.

Bebe mogu početi otkrivati ograničene zvukove unutar i izvan maternice oko četvrtog mjeseca trudnoće, a do otprilike šest mjeseci već će razviti svoj slušni sustav koji se sastoji od vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha. Tada mogu čuti otkucaje srca svojih roditelja i protok krvi kroz pupčanu vrpcu, kao i zvukove koji se javljaju izvan tijela, poput glasova roditelja i glazbe.

"Ono što beba čuje u usporedbi s onim što čuje mama je tiše i prigušenije. Naime, fetusi su obloženi amnionskom tekućinom, što može pomoći u zaštiti od buke", ističe Zappi.

Nacionalni institut za sigurnost i zdravlje na radu preporučuje da trudnice izbjegavaju redovito izlaganje buci jačoj od 115 decibela, što je približno jednako glasno kao motorna pila. Glasnoća u noćnim klubovima, barovima i na koncertima kreće se od 105 do 110 decibela.

Osim gubitka sluha, istraživanja pokazuju da je produljena izloženost buci u maternici povezana s niskom porođajnom težinom, visokim krvnim tlakom, smanjenom kognitivnom funkcijom i nesposobnošću koncentracije kod djece.

Zappi ističe da je najbolji način da roditelji zaštite svoj sluh i sluh svoje djece, bilo u maternici ili izvan nje, da budu svjesni razine izloženosti i alata koje mogu koristiti kako bi smanjili potencijalna oštećenja.

"Ako počnete osjećati bilo kakve promjene u sluhu, zujanje u ušima ili glavobolju, tijelo vam govori da je možda potrebna pauza. Izađite na nekoliko minuta iz bučnog prostora i pružite svojim ušima odmor. To može uvelike pomoći u zaštiti vašeg sluha", poručila je Zappi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.