Što kad dijete završi na antibioticima? Obratite pozornost na ove stvari

Foto: Shutterstock

RODITELJI ponekad znaju vršiti pritisak na liječnike i tražiti antibiotike kao terapiju misleći kako će oni ubrzati oporavak djeteta, no antibiotici se propisuju za bakterijske infekcije, a nisu učinkoviti u liječenju virusnih infekcija. Ako ste se prepoznali u ovome, razmislite sljedeći put jer antibiotici nisu uvijek odgovarajuće rješenje. Treba slijediti upute liječnika i ništa ne poduzimati na svoju ruku, osobito kada su djeca u pitanju. 

Iako su dragocjeni lijekovi, osim što ubijaju bakterije koje su uzročnici bolesti (loše bakterije), antibiotici ne biraju pa uništavaju i druge tzv. "dobre bakterije", one koje uobičajeno obitavaju u našem tijelu i pomažu funkcioniranju našeg organizma. Uzimanje previše antibiotika može značajno promijeniti količine i vrste bakterija unutar crijevne mikrobiote, osobito u ranoj dobi. Također, uzimanje antibiotika, osobito ako je opetovano, može oslabiti i djetetov imunitet.

Među najčešćim nuspojavama antibiotika su mučnina, povraćanje, proljev, kožni osip, pojava gljivica na koži i sluznicama. Primijetite li neku od ovih nuspojava kod djeteta, svakako se konzultirajte s liječnikom.

Kako biste zaštitili dijete od neželjenih nuspojava terapije antibioticima, ali i pomogli mu s bržim i uspješnijim oporavkom nakon uzimanja antibiotika, slijedite ovo što donosimo u nastavku.

Prehrana je važna - što dijete treba jesti, a što izbjegavati?

U periodu kada dijete uzima antibiotike, dodatnu pozornost treba posvetiti prehrani koja može pomoći u održavanju sastava i brojnosti crijevne mikrobiote i time u sprječavanju ili ublažavanju nekih nuspojava antibiotika. Najbolji način za unos dobrih bakterija u organizam jest da djetetu pripremite raznovrstan meni koji uključuje jogurt, kefir te lagane juhe i variva. 

Prehrana djeteta, kada dijete nema probavnih smetnji, trebala bi sadržavati i fermentirano povrće, a mnogi ističu upravo kiseli kupus koji je odličan izvor probiotičkih bakterija te pomaže "dobrim" bakterijama da se vrate u probavni sustav. 

U jelovnik uvrstite što više namirnica biljnog podrijetla poput voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki, mahunarki i cjelovitih žitarica jer one pomažu u izgradnji zdravog crijevnog mikrobioma. Što raznovrsniju hranu vaše dijete jede (sirovu i kuhanu), to će i njegov mikrobiom biti raznolikiji i bolji.

Foto: Shutterstock

Poželjno je i izbjegavanje nekih namirnica prilikom uzimanja antibiotika kao što su grejp, masna i pržena hrana, slatkiši i hrana obogaćena kalcijem jer mogu negativno utjecati na apsorpciju antibiotika. Za oporavak je važno unositi i dovoljno tekućine kako bi se spriječila pojava dehidracije - najbolje vodu sobne temperature ili prirodne čajeve eventualno zaslađene medom.

Zdrava prehrana iznimno je važna i treba ju provoditi cijelo vrijeme, i dok je dijete zdravo, a ne samo za vrijeme uzimanja antibiotika. Preporučuje se pet obroka dnevno, a jelovnik treba sadržavati puno voća i povrća, cjelovite žitarice te fermentirane mliječne proizvode ili neke druge izvore kalcija i zdrave masti.

Obnovite dobre bakterije

Djeca uz antibiotike mogu uzimati i probiotike koji pomažu u uspostavljanju i održavanju uravnotežene i zdrave crijevne mikrobiote. Linex Baby namijenjen je prevenciji i kao dodatna terapija u liječenju proljeva, nadutosti i ostalih probavnih tegoba koje su posljedica promjena u crijevnoj mikrobioti koje mogu, između ostalih, izazvati upravo antibiotici.

Foto: Shutterstock

Linex Baby dolazi u obliku praška koji se otapa u vodi, soku ili mlijeku, a koja osobito olakšava doziranje kod dojenčadi i djece. Sve o primjeni i svojstvima lijeka pogledajte ovdje.

Neka ostanu aktivni

U jačanju imuniteta i ubrzavanju oporavka, kada dijete nema povišenu tjelesnu temperaturu i  počne se osjećati bolje, pomoći će i boravak na svježem zraku. Nakon perioda oporavka, dijete može nastaviti sa svojom uobičajenom sportskom aktivnošću, no ako ju nema dovoljno je već otići s njim u šetnju ili na igralište. Djeca bi trebala biti minimalno aktivna sat vremena dnevno pa čim dijete povrati snagu, omogućite mu kretanje i boravak na svježem zraku.

Foto: Shutterstock

Pobrinite se i da dovoljno spavaju

U oporavku djeteta će nedvojbeno pomoći i dovoljna količina sna tijekom bolesti i terapije antibioticima, ali i nakon nje. Spavanje pozitivno utječe na imunitet te upravo adekvatan odmor pomaže u jačanju prirodnog imuniteta.

Ovisno o dobi djeteta, ono bi trebalo spavati između 8 i 14 sati noću. Ako vaše dijete ima problema sa spavanjem, pokušajte limitirati boravak ispred ekrana 1 do 2 sata prije spavanja i pobrinite se da vrijeme spavanja bude u isto vrijeme svake večeri. Djeca prije spavanja ne bi smjela jesti slatkiše, masnu hranu ili piti gazirane sokove jer bi to isto moglo utjecati na kvalitetu sna, ali i samu brzinu oporavka.

Sljedeći put kad vaše dijete završi na antibioticima primijenite sve navedeno kako biste spriječili neželjene nuspojave koje oni mogu uzrokovati. Pripazite na prehranu djeteta, omogućite mu redovnu aktivnost te kvalitetan san i kad je dijete zdravo jer su to važne stavke koje mogu utjecati na opće zdravlje djeteta i njegovu otpornost na bolesti. 

Sadržaj u suradnji donose Index i Sandoz te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Izvori:

Mikami et al. Pharmaceuticals (Basel). Influence of Maternal Bifidobacteria on the Development of Gut Bifidobacteria in Infants. 2012;5(6): 629–642. Dostupno na: https://www.mdpi.com/1424-8247/5/6/629/htm, pristupljeno u listopadu 2022.

Jungersen M, et al. Microorg. The Science behind the Probiotic Strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12. 2014;(2):92-110. Dostupno na: https://www.mdpi.com/2076-2607/2/2/92/htm, pristupljeno u listopadu 2022.

5 Steps to Restore Friendly Bacteria after Antibiotics. Dostupno na: https://thechildrensnaturopath.com/6-steps-to-restore-friendly-bacteria-after-antibiotics/, pristupljeno u listopadu 2022.

Boosting your child’s immune system. Dostupno na: https://www.health.harvard.edu/blog/boosting-your-childs-immune-system-202110122614, pristupljeno u listopadu 2022.

How To Help Your Child. Dostupno na: https://www.mybaba.com/help-child-recover-antibiotics/, pristupljeno u listopadu 2022.

The Downsides Of Antibiotics For Kids. Dostupno na: https://www.naturalsuperkids.com/downsides-antibiotics-for-kids/, pristupljeno u listopadu 2022.

What You Should Eat During and After Antibiotics. Dostupno na: https://www.healthline.com/nutrition/what-to-eat-antibiotics, pristupljeno u listopadu 2022.

Sažetak opisa svojstava lijeka Linex Baby prašak za oralnu suspenziju. Dostupno na: www.halmed.hr, pristupljeno u listopadu 2022.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.