Što trebate jesti ako dojite? Ovo su namirnice koje provjereno potiču laktaciju

Foto: Unsplash

JEDNO od najčešćih pitanja koja će si postaviti mlada majka jest koju to hranu smije, odnosno ne smije jesti dok doji. Iako se još i danas povremeno vode polemike o hrani "zabranjenoj" za dojilje, većina stručnjaka slaže se s time da žena dok doji smije jesti sve. Naravno, ni u čemu ne smije pretjerivati. 

Za dojilje je važno znati da mogu jesti svu hranu, ali je važno da obroci budu umjereni i raznoliki. Konzerviranu i prerađenu hranu ipak je bolje svesti na minimum zbog štetnih stvari koje bi mlijekom mogle prenijeti djetetu. Osim toga, bitno je da dojilja jede redovito, odnosno bez prevelikih razmaka. U prosjeku se preporučuje od četiri do pet obroka dnevno, s tim da ne moraju svi biti jednako obilni. 

Još jedna važna stavka jest laktacija. Mnogo dojilja želi znati kako poboljšati laktaciju te postoje li namirnice koje im u tome mogu pomoći. Naravno da postoje, a to su najviše komorač, repa, mrkva, batat, žitarice, mliječni proizvodi, voće, radič, špinat, blitva te zelena salata. Spomenute namirnice sadrže velike količine antioksidansa, beta-karotena, željeza i proteina koji utječu na poticanje laktacije mlijeka kod dojilje.

Važno je spomenuti i da na laktaciju mlijeka ne utječe isključivo prehrana nego i drugi čimbenici poput redovitog dojenja ili takozvane ponude i potražnje, kvalitetnog sna, povećanog uzimanja tekućine, manjka stresa te opuštanja, piše What To Expect.