Stomatologinja objasnila što očekivati kad bebi krenu izbijati zubići

Foto: Shutterstock

JESTE li se ikad zapitali koliko traje izbijanje prvih zuba? Dječja stomatologinja dr. Helen Mo zanimljivom grafikom na Instagramu je pojasnila što roditelji mogu očekivati kad ta prekretnica dođe na red.

"Nelagoda povezana s izbijanjem zuba pojavljuje se kad zubi pokušavaju izbiti kroz zubno meso", napisala je dr. Mo. 

U prvom tjednu desni su obično otečene i pojavljuju se prvi simptomi nelagode. Nakon tjedan i pol dana zubi se počinju nazirati ispod zubnog mesa. Nelagoda je za dijete u ovim trenucima na vrhuncu. 

Zubi obično izbijaju nakon dva tjedna, a tada se i simptomi počinju povlačiti i beba više nije toliko nervozna. Nakon mjesec dana zubi su vidljivi i vrijeme je da ih počnete četkati. U početku to možete činiti običnom vodom, svojim prstima ili malim četkicama prilagođenim bebama. Nakon dva mjeseca zubi su potpuno izbili na površinu.

Dr. Mo napominje da su normalno i očekivani simptomi gubitak apetita, nervoza, teškoće sa spavanjem, pojačano slinjenje i trljanje obraza i uha. 

"Liječnika konzultirajte ako se pojavi povišena temperatura (iznad 38 stupnjeva Celzijevih), proljev ili povraćanje", dodala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.