Stručnjaci s Harvarda otkrili sedam savjeta kako djetetu olakšati polazak u školu

Foto: 123RF

POLAZAK u školu je velika prekretnica u životu svakog novopečenog učenika. Prvi susret sa školom može biti uzbudljiv, ali i zastrašujući, a osim za djecu, to može biti vrijeme velikih promjena i za roditelje.

No stručnjaci s Harvarda su ponudili sedam savjeta koji vam mogu pomoći da svojoj djeci olakšate početak ovog novog životnog razdoblja.

1. Razgovarajte o školi

To zvuči očito, ali nikada ne biste trebali podcjenjivati moć razgovora. Razgovarajte o tome kakav će biti njihov prvi dan u školi, o tome što ćete učiniti da se pripremite, kako će vaše dijete doći u školu, što će raditi i kako će završiti školski dan - kao i što će se dogoditi kad se vrati kući. Zajedno čitajte knjige o odlasku u školu. Budite vrlo pozitivni i pružite podršku djetetu.

2. Idite zajedno u kupovinu

Dopustite djetetu da samo odabere školski ruksak ili nekoliko novih odjevnih kombinacija.

3.  Planirajte i isprobajte neke zdrave grickalice, međuobroke i ručkove

Ovo je osobito važan savjet za onu djecu koja su izbirljiva po pitanju jela. 

4. Plan spavanja

Rutina, osobito kada je u pitanju odlazak na spavanje, vrlo je važna tijekom školske godine. To je nevjerojatno važno, a mnoge obitelji to započinju prekasno vježbati (ili to uopće ne čine). Dijete bi po mogućnosti trebalo spavati devet do deset sati tijekom svake noći. Drugim riječima, ako vaše dijete treba ustati u 7 sati ujutro, mora biti u krevetu najkasnije do 21 sat. Sat vremena prije odlaska u krevet biste trebali isključiti sve ekrane, a umjesto njih prakticirati stvari poput čitanja priča ili tihe igre. Počnite to vježbati najmanje tjedan dana prije početka škole, po mogućnosti dva ili više tjedana, kako bi se vaše dijete prilagodilo rutini.

5. Isplanirajte promjene

Napravite plan obaveza koje vaše dijete čekaju tijekom tjedna, a svaku večer možete unaprijed pripremiti odjevnu kombinaciju za sljedeći dan. Što bolje isplanirate tjedan i budete imali stvari spremne, to će djeci biti lakše tijekom tjedna.

6. Nemojte zadavati djeci previše obaveza

Možda vam zvuči primamljivo prijaviti svoje dijete na puno aktivnosti i misliti da ćete s djetetom u školi imati vremena za te dodatne projekte. Aktivnosti mogu biti sjajne i možda doista imate dosta vremena za njih, ali nemojte biti preambiciozni, posebno na početku. Sve to bi djeci moglo biti previše stresno.

7. Povežite se s roditeljima druge djece iz razreda

Ako možete, ovo napravite čak i prije početka školske godine. Tako će vaše dijete već upoznati neke nove prijatelje i znati s kime će dijeliti razred, piše Harvard Health Publishing.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.