Studija: Jedan od najvažnijih faktora u razvoju djeteta je majčin način razmišljanja

Foto: Shutterstock

MNOGA dosadašnja istraživanja pokazala su da razine stresa u životu majke negativno utječu na njezino povezivanje s bebom i njihovu međusobnu interakciju. Međutim, najnovija studija provedena na ovu temu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics, otkrila je da veliku ulogu u razvoju djeteta ima i način na koji se njegova mama nosi sa stresom.

Svrha spomenute studije bila je prvenstveno ispitati povezanost stresa majke, njezinog načina razmišljanja i neurorazvoja djeteta u dobi od 12 mjeseci. Konkretno, znanstvenici opisuju kako su pokušali doznati u kojoj mjeri majčin način razmišljanja o potencijalno stresnim situacijama ili događajima može poslužiti za ublažavanje negativnih veza u neurorazvoju dojenčadi.

Njihovi su rezultati pokazali kako su djeca koju su odgojile majke s pozitivnim načinom razmišljanja bila znatno zaštićenija od brojnih negativnih neurorazvojnih posljedica nego mališani čije su majke bile pod velikim emocionalnim ili fizičkim stresom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.