ŠPANJOLSKI znanstvenici promatrali su buduće majke koje su imale rizik od rođenja djece s niskom porođajnom težinom, za koju je veća vjerojatnost da će imati probleme s razvojem mozga i srca.
Rezultati su pokazali da je za žene koje su živjele na mediteranskoj prehrani, koja se sastoji od puno povrća, voća i maslinovog ulja, 42 posto manja vjerojatnost da će roditi dijete niske porođajne težine, piše Daily Mail.
No stručnjaci su zaključili da se studija treba smatrati preliminarnim dokazom i da su potrebna dodatna ispitivanja prije nego što se pacijentima preporuče tretmani u skladu s rezultatima.
Nejasno je što uzrokuje da se bebe rađaju premalene, ali čimbenici rizika uključuju starost majke veću od 40 godina, pušenje i pretilost. Trenutno ipak ne postoji znanstveno dokazan način da se spriječi niska porođajna težina bebe.
Mediteranska prehrana povezana je s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, pa bi rezultati studije "mogli biti biološki povezani s učincima mediteranske prehrane", rekli su istraživači. S rađanjem beba niske porođajne težine povezani su i stres kod majke te veće razine hormona kortizola i stanica koje potiču upalu.
"Program smanjenja stresa doveo je do poboljšanja na ljestvicama tjeskobe i dobrobiti te povećane procijenjene aktivnosti enzima koji deaktivira kortizol", navodi se u studiji.