Studija pokazuje zabrinjavajući učinak WiFi uređaja na plodnost muškaraca

Foto: 123RF

RAZLOGA za neplodnost ima mnogo i zato je najbolje poduzeti sve mjere kako biste ih spriječili. Naime, ako već neko vrijeme pokušavate imati djecu, a nemate uspjeha u tome, odgovor bi vam doslovno mogao biti u džepu.

Istraživač Kumiko Nakata iz Japana otkrio je da elektromagnetski valovi WiFi uređaja, poput mobitela i modema, mogu štetiti spermijima, prenosi portal BrightSide.

30% problema s neplodnošću uzrokuje muška neplodnost

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, oko 15% parova na svijetu ima problema s neplodnošću, a barem jednu trećinu uzrokuje muška neplodnost.

Razloga za to ima mnogo, poput lošeg okruženja, stresa, loše prehrane, genetike itd. Međutim, mala stvar, poput držanja mobitela u džepu, mogla bi biti odgovorna za neplodnost.

Istraživanje opasnosti od izloženosti WiFi-u

Japanski znanstvenici uzeli su sjeme 51 muškarca, podijelili ga u tri skupine i koristili WiFi uređaje.

Prva skupina uzoraka nije bila izložena elektromagnetskim valovima, druga je bila izložena, ali je imala zaštitni sloj, a treća skupina je bila u potpunosti izložena.

Uzorci su smješteni relativno blizu WiFi uređaja, a pratili su ih tijekom različitih razdoblja.

Sperma se oštećuje nakon dva sata

Nalazi su pomalo zastrašujući.

30 minuta izloženosti nije imalo gotovo nikakvog učinka, dok je dulje izlaganje pokazalo veliku razliku u kvaliteti spermija.

Nakon samo dva sata stopa pokretljivosti prve skupine spermija iznosila je 53,3%, skupina koja je imala zaštitni sloj imala je pokretljivost od 44,9%, a treća, izložena grupa imala je pokretljivost od samo 26,4%.

Statistika kaže kako je ovih dana broj aktivnih mobitela veći od stvarne svjetske populacije, što znači da puno ljudi ima više od jednog telefona, a učinak njihovih elektromagnetskih valova može biti jako ozbiljan i ne smije se zanemariti.

Prevencija može biti vrlo jednostavna

Studija je potvrdila da dulje izlaganje elektromagnetskim valovima WiFi uređaja može biti štetno. Možda će jednostavno rješenje poput držanja telefona na radnom stolu umjesto u džepu pomoći nekim obiteljima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.