Sve je više slučajeva ospica u Europi, stručnjaci ističu pet najčešćih simptoma

Foto: Shutterstock

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je izvijestila o izbijanju ospica u 17 europskih zemalja. Ospice kod nekih ljudi mogu dovesti do ozbiljnih i potencijalno opasnih komplikacija, stoga je važno poznavanje simptoma ove bolesti.

Ospice su vrlo zarazna bolest koja se širi kašljanjem, kihanjem i bliskim osobnim kontaktom sa zaraženim osobama. Virus može ostati aktivan i zarazan u zraku i na površinama do dva sata.

Prema WHO-u, Rusija, Tadžikistan i Turska prijavili su najveći broj slučajeva u proteklih 12 mjeseci (414, 610 i 466). Austrija, Srbija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Uzbekistan i ostale zemlje bilježe porast slučajeva tek od početka 2023. 

Prema Europskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, ospice se uglavnom pojavljuju 10 do 12 dana nakon zaraze. Uobičajeni simptomi su:

  • curenje nosa, kašalj i blaga temperatura
  • crvene oči osjetljive na svjetlost
  • temperatura koja od trećeg do sedmog dana može doseći i 41 Celzijev stupanj
  • crveni osip koji traje četiri do sedam dana - počinje na licu, a zatim se širi po cijelom tijelu
  • bijele točkice na desnima i unutarnjoj strani obraza.

"Necijepljena djeca izložena su najvećem riziku od zaraze i najosjetljivija su na komplikacije povezane s virusom. Ne postoji specifičan tretman za ospice, a MMR cjepivo je najučinkovitiji način izbjegavanja zaraze", ističu zdravstveni stručnjaci.

Cjepivo protiv ospica u Hrvatskoj je dostupno od 1968. godine. Od 1965. do 1974. u Hrvatskoj su zabilježena 88.362 slučaja zaraze, a od 2005. do 2013. tek 76. Cjepivo se prima s navršenih 12 mjeseci, dok se docjepljivanje obavlja u 1. razredu osnovne škole ili prilikom upisa u školu.