Svi smo ih barem jednom čuli: Sedam mitova o odgajanju djece koji nisu istiniti

Foto: Unsplash

BILI RODITELJI ili ne, okruženi smo ljudima koji imaju djecu, ali i onima koji vole davati roditeljske savjete. Iako su ti savjeti ponajviše dobronamjerni, mnogi od njih često su neutemeljeni i jednostavno pogrešni.

Ovo je sedam mitova o odgajanju djece koje smo svi barem jednom čuli, no ispostavilo se da nisu točni.

Ako kažete "ne" svom djetetu, ono će se osjećati kritizirano

U redu je svojoj djeci reći "ne". Sve dok u komunikaciji s djetetom ne zvučite agresivno ili nervozno, vaše bi se dijete moglo osjećati sigurnije ako ima neka ograničenja. Kada djeci kažete "ne", potičete ih da nešto učine na drugačiji način i razviju nove vještine.

Pritom imajte na umu da su okolnosti u kojima djeci nešto ne dozvolite važnije od same riječi. Primjerice, ako se dijete na nekoj proslavi loše ponašalo, izdvojite ga i dozvolite mu da se smiri te dopustite da vam ispriča što je uzrokovalo takvo ponašanje. 

Šećer djecu čini hiperaktivnom

Mnogi roditelji misle da djeci ne smiju dati slatkiše jer će od njih postati hiperaktivni. No, prema istraživanjima, šećer kod većine djece zapravo ne uzrokuje hiperaktivnost. Djeca se mogu uzbuditi zbog slatkiša koje će dobiti na zabavi, ali to uzbuđenje neće nastati zbog toga što su jeli slatko.

Djeca će biti razmažena ako se puno nose kao bebe

Imali djecu ili ne, svi smo barem jednom čuli mit da će djeca biti jako razmažena ako su se puno nosila kao bebe. No, to zapravo i nije točno. Bebama u tako ranoj životnoj dobi treba što više moguće pažnje roditelja - to im pomaže u emocionalnom, fizičkom i mentalnom razvoju. 

Važno je nositi bebe kako bi osjetile toplinu, pravilno disale i kako bi se pratilo koliko dobivaju na težini. Naravno, kilaža se može provjeriti i pravim vaganjem, ali roditelji nošenjem bebe mogu osjetiti je li dobila nove kilograme. 

Potrebe djece uvijek su na prvom mjestu

Roditeljstvo je vrlo zahtjevno te često može biti emocionalno i fizički iscrpljujuće. Iako roditeljima ništa nije važnije od njihove djece, nužno je da i dalje brinu o vlastitom fizičkom i mentalnom zdravlju. Iscrpljeni i premoreni roditelji češće će donositi pogrešne odluke, stoga je vrlo važno da i roditelji ponekad uzmu vremena za sebe.

Pustite da beba plače, sama će se smiriti

Mit uz koji su mnogi odrasli jest onaj da bebe treba pustiti da plaču. Budući da bebe ne znaju što je manipulacija, pustiti ih da plaču vjerojatno nije najbolja ideja. Beba vjerojatno plače jer je gladna, usamljena ili pospana, a plakanje je jedini način na koji se može izraziti.

Bavljenje određenim sportom može pomoći djeci da postanu viša

Ako ste mislili da bi vaše dijete moglo narasti jer se bavi sportom, nažalost, to nije moguće. Na visinu djeteta jedino može utjecati genetika, a bavljenje košarkom ili bilo kojim drugim sportom neće utjecati na to hoće li vaše dijete biti visoko 160 ili 190 cm.

Umjesto toga, pokušajte se usredotočiti na prehranu djeteta. Dobra prehrana ih možda neće učiniti višima, ali je važna za njihov rast i pravilan razvoj visine.

Povremeno udaranje djeteta naučit će ga dobrom ponašanju

Fizičko kažnjavanje djeteta nikada nije rješenje. Ono može uzrokovati da dijete s vremenom postane agresivno, asocijalno, a dugoročno se mogu pojaviti problemi s mentalnim zdravljem.

Disciplina djece nije uvijek jednostavna ili brza, ali se itekako isplati. Važno je izgraditi odnos povjerenja i dobru komunikaciju s djetetom kako biste riješili njegove napade bijesa. Pokušajte ostati mirni dok luduje, dajte mu do znanja kada pretjera i budite dosljedni u tome da je ovo najbolji način za rješavanje lošeg ponašanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.