Terapeutkinja tvrdi da ove tri stvari roditelji nikad ne bi trebali reći svojoj djeci

Foto: EPA

POSTOJE mnogi stilovi roditeljstva pa svaka majka i otac biraju onu metodu koja im najviše odgovara. Koliko god različiti bili, svima su zajedničke riječi i fraze koje dijete nikad ne bi smjelo čuti jer mogu ostaviti trajne posljedice.

Terapeutkinja specijalizirana za traume Shannon Moroney kaže: "Ne mogu vam reći koliko se mojih klijenata sjeća točnih riječi koje su u djetinjstvu čuli od roditelja, a koje su ih ponižavale i omalovažavale."

Ljudi joj se javljaju zbog terapije u odrasloj dobi, najčešće zbog problema sa samopouzdanjem. Zato je ova mama desetogodišnjih blizanki upozorila da riječi koje nam se govore dok smo djeca oblikuju osobe koje ćemo postati kao odrastemo.

"Odbojne riječi mogu stvarno boljeti", istaknula je pa nabrojala tri stvari koje nikada ne bi rekla svojoj djeci.

"Tako si dramatičan/na"

Djeca plaču ili se nerviraju oko benignih stvari kao što su poslastice. Ali suzdržite se od toga da ih zato nazivate dramatičnima.

"Kada poništimo nečije osjećaje, osoba uči šutjeti o njima. Odrasli u većini slučajeva znaju kontrolirati svoje emocije, ali to uglavnom nije slučaj s djecom, posebno malom. Djeci treba dati do znanja da je u redu izraziti osjećaje, ali i da nisu nemoćna pred njima", pojasnila je Moroney za Well+Good.

"Prestani plakati"

Shannon potiče svoju djecu da plaču umjesto da im govori da prestanu. Ako su kod kuće, reći će im da odu u svoju sobu i isplaču se sami prije nego što budu spremni razgovarati o tome što nije u redu.

"Davanje slobode djetetu da plače povećava vjerojatnost da će vam se otvoriti ako postoji nešto dublje u korijenu njihove uzrujanosti ili tuge", napomenula je.

Bilo što o vašem ili njihovom tijelu

Shannon upozorava da bi komentiranje djetetove težine ili tijela moglo dovesti do poremećaja prehrane u odrasloj dobi. Čak i hvaljenje ili isticanje mršavosti smatra problematičnim jer sugerira da je djetetova vrijednost u tome što je sitno.

"Dati kompliment na račun toga znači ojačati negativan obrazac. Roditelji ne bi trebali pred djecom ni govoriti da su se udebljali ili da moraju na dijetu jer time djetetu poručuju da moraju promijeniti sebe jer nisu dovoljno dobri zbog težine", savjetuje Shannon.

Što se hrane tiče, predlaže da naglasite da ona nije samo gorivo koje se troši u teretani, već i slavlje, radost, okus i utjeha. To pomaže djetetu da ima neutralan odnos s hranom umjesto da je vidi kao lošu ili nešto što treba kontrolirati.