Toksične fraze koje narcisoidni partner koristi tijekom sukoba, prema terapeutkinji

Foto: Pexels

Iznošenje problema narcisoidnom partneru može biti bolno. Ipak, često je teško identificirati narcisoidnog partnera kao problem jer oni tijekom interakcije koriste tri fraze koje se čine nevinima, ali zapravo mogu biti izrazito manipulativne. Osjećaji omogućuju narcisoidnom partneru da skrene odgovornost i prebaci ili nanese krivnju.

Psihoterapeutkinja Erin Leonard navela je o kojim se frazama radi.

1. "Žao mi je što se tako osjećaš."

Ovaj odgovor djeluje civilizirano, ali nije. Umjesto da se partner stavi u našu kožu i pokuša shvatiti kako se osjećamo, on odmah odbacuje naše osjećaje. Ne prihvaćaju ih i odbijaju čak i razmišljati o tome zašto se tako osjećamo.

"Ova izjava može pokazati da im nije stalo da pokušaju razumjeti kako se osjećate. Usporedite ovaj osjećaj s empatičnim odgovorom kao što je: 'Loše se osjećaš. Razumijem. Nisam siguran zašto, ali želim razumjeti'", objasnila je Leonard za Psychology Today.

Ove empatične izjave poštuju naše osjećaje, čak i ako se partner ne slaže s našom perspektivom nakon što je razmotri.

2. "Imaš problema s ljutnjom."

Ako partner tijekom sukoba upotrijebi frazu "Imaš problema s ljutnjom", to može značiti da pokušava prebaciti krivnju. Narcisoidni partner često skreće pažnju i projicira, što znači da umjesto da sagleda svoje greške, odmah okrivljuje nas.

"Biti nepravedno napadnut, a da niste vi ti koji ste pogriješili, može biti izluđujuće. Prirodno je uzrujati se u ovoj situaciji. Ipak, narcisi često to iskorištavaju i optužuju vas da ste 'izvan kontrole'. U stvarnosti, oni mogu biti osobe koje su bijesne", pojasnila je psihoterapeutkinja.

Ipak, možda se možemo brzo složiti da smo se tijekom interakcije osjećali ljutito. Zbog toga možemo pomisliti da je narcis u pravu. Ipak, ovo možda nije točno.

Leonard tvrdi: "Ljudski je osjećati ljutnju kada je nešto krajnje nepravedno. Zapravo, vaš bijes može biti znak da ste manipulirani. Također, važno je napomenuti da vaša sposobnost verbaliziranja da ste ljuti i zašto, tijekom interakcije, pokazuje da se dobro nosite sa svojom ljutnjom."

3. "Sve si upropastio/la."

Ova fraza može biti pokušaj narcisoidnog partnera da nanese osjećaj krivnje. Obično su šokirani i ogorčeni kada pokušamo riješiti problem u vezi ili im pokušamo reći da su nas povrijedili. Mogu postati dramatični, povlače se ili odbijaju razgovarati.

U svakom slučaju, oni poručuju da im se ne smijemo suprotstavljati ili izražavati osjećaje koji im se ne sviđaju. "Optužuju vas da ste im pokvarili dan jer ste se 'usudili' pokušati riješiti problem u vezi", kaže Leonard.

"Ako ste osoba koja ima jaku savjest, ideja da ste 'uništili' sretan dan, kao što sugerira narcis, može izazvati sram i krivnju. Međutim, pokušajte stvari držati u perspektivi", savjetuje psihoterapeutkinja. Neophodno je razgovarati o problemima u vezi kako bi se održala povjerenje i bliskost.

"Ako tijekom neslaganja s partnerom često čujete ove tri fraze, oni mogu imati jake narcističke sklonosti. Ako provedete neko vrijeme educirajući se o ovoj dinamici, to vas može spriječiti od manipulacije. Razmišljanje o izlaznoj strategiji također može biti potrebno", zaključuje Erin Leonard.