U 164 godine staroj švedskoj praksi leži tajna odgoja sretne i otporne djece

Foto: EPA

Dok je Linda Akeson McGurk odrastala u Švedskoj, roditelji su je uvijek poticali da što više izlazi van - po kiši, snijegu ili suncu. Tome je uvelike pridonijela "friluftsliv", skandinavska riječ koja se otprilike prevodi kao "život na otvorenom".

"Koncept friluftsliva, star 164 godine, temelji se na prihvaćanju prirode i veliki je dio švedske kulture. Kad su moja djeca bila mala, dopustila bih im da se penju po stijenama i drveću, istražuju ljigava stvorenja, kopaju rupe i igraju se bez uplitanja odraslih, baš kao što sam ja činila", kaže Linda, majka dvoje djece.

Iako danas ponovno živi u Švedskoj, jedan period provela je u SAD-u i sjeća se koliko su je tamo ljudi čudno gledali kada bi saznali da njezine kćeri većinu dana drijemaju na trijemu i da se igraju bose.

"Friluftsliv nije samo način da se djeci u ranoj dobi usade zdrave navike - to je i glavni razlog zašto su nordijske zemlje obično među najsretnijima na svijetu", smatra te navodi savjete za uključivanje friluftsliva u vaš stil roditeljstva.

Rasporedite vrijeme provedeno na otvorenom

Jutarnje i večernje šetnje dio su švedske kulture. Ako vremenske prilike to dopuštaju, večera se poslužuje na trijemu, a obitelji se druže oko vatre.

U nordijskim je zemljama uobičajeno vidjeti dječje vrtiće na otvorenom ili šumske škole, gdje djeca provode veliku većinu vremena u prirodi. Ako ste u stisci s vremenom, pokušajte kombinirati boravak na otvorenom s već uspostavljenom navikom. Na primjer, otpratite pješice svoje dijete u vrtić ili školu umjesto da putujete automobilom ili večerajte na pikniku u parku umjesto kod kuće, savjetuje Linda.

Počnite s onim što imate

Zlatno pravilo friluftsliva je iskoristiti ono što imate i ono što možete bez dodatnog napora jer priroda je svuda oko nas.

"Ako imate priliku povesti svoju djecu na planinarenje u udaljenu divljinu ili nacionalni park, to je prekrasno - no veze koje vi i vaša djeca svakodnevno uspostavljate s prirodom imaju veći utjecaj na njih. Devet od deset puta, kada uživam u friluftslivu sa svojom djecom, to je tijekom šetnje šumom u blizini našeg doma u Švedskoj", nastavlja Linda.

Nemojte dopustiti da vam vrijeme pokvari dan

Djeca se ne rađaju s predrasudama o vremenskim uvjetima, ali mogu brzo usvojiti negativne stavove odraslih prema kiši, vjetru, hladnoći i vrućini.

Tradicija friluftsliva potiče nas da u svakom godišnjem dobu pronađemo nešto što ćemo voljeti. U nordijskim zemljama, roditelji često koriste staru izreku: "Ne postoji loše vrijeme, postoji samo loša odjeća." To motivira djecu da izlaze svaki dan, bez obzira na vremenske uvjete.

"Naravno, kada je vrijeme opasno, bolje je da ostanete unutra. No u većini slučajeva mogli bismo puno dobiti ako djecu obučemo sukladno vremenskim prilikama i pustimo ih da dožive radost trčanja kroz pljusak, klizanja po ledenim lokvama i osvježavanja u prskalici za vodu tijekom vrućeg dana", zaključuje Linda za CNBC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.