U trgovinama su se pojavila čokoladna jaja. Evo zašto mogu biti opasna za malu djecu

Foto: Pixabay

Stručnjaci za sigurnost izdali su upozorenje roditeljima djece koji ovoga Uskrsa namjeravaju kupovati čokoladna jaja. Popularna uskršnja poslastica u ovo doba godine može se pronaći na policama gotovo svih trgovina, ali kada se daje maloj djeci, potreban je oprez.

Čokoladna jaja su velika poput bobica grožđa, pa zbog svog oblika predstavljaju hranu kojom se djeca mogu ugušiti.

"Čokoladna jaja su idealne veličine da malom djetetu začepe dišne putove i uzrokuju gušenje, a njihova tvrda ljuska može otežati uklanjanje standardnim tehnikama prve pomoći", navodi Child Accident Prevention Trust.

Dodaju da je kod bobica grožđa preporuka narezati ih na četvrtine, ali kod čokoladnih jaja to nije toliko jednostavno. Zato se savjetuje da ih stavite u vrećicu i razbijete valjkom za tijesto. Također, alternativa su veća i šuplja čokoladna jaja.

Preporučena dob za konzumaciju čokoladnih jaja je četiri godine, što je navedeno na većini pakiranja. Također, dio tih poslastica dolazi s upozorenjem o gušenju. Simptomi gušenja kod djece uključuju otežano disanje, crveno podbuhlo lice, pokazivanje znakova uznemirenosti i hvatanje za grlo.

"Opasnost od gušenja postoji i kod starije djece koja nose aparatić za zube. Kako se njihov jezik i zubi prilagođavaju novom uređaju, njihova uobičajena sposobnost kontroliranja namirnica u ustima, uključujući čokoladne poslastice, ozbiljno je smanjena i dovela je do slučajeva gušenja. Potrebno je posvetiti dodatnu pažnju ovom razdoblju prilagodbe", poručuju iz organizacije FirstAidForLife.