Vaše dijete stalno ima prst u nosu? Evo što znanost kaže o toj odvratnoj navici

Foto: 123RF

IAKO je kopanje nosa pomalo ogavna navika, ne možemo poreći da ju djeca ne rade često. No, postoji li stvarni razlog zbog kojeg to rade?

Maureen Healy, autorica knjige The Emotionally Healthy Child, otkrila je da djeca kopaju nos zbog niz razloga. 

"Oni koji to najčešće rade, obično su djeca s alergijama. Dakle, ako vaše dijete stalno kopa nos, možda ne bi bilo loše da ga odvedete na testiranje", rekla je Healy. 

"Mala djeca, ali i ona starija, kopaju svoj nos jer im u njemu nešto smeta. Često to budu djeca koja pate od alergija i osjetljiva su na vanjske uvjete, primjerice suh zrak u prostoriji u kojoj borave. Djeca ne shvaćaju da riječ o društveno neprihvatljivoj navici. Oni jednostavno osjećaju nelagodu u nosu koju žele ukloniti, odnosno iskopati", izjavila je Healy.

Postoji ipak jedna gora stvar od kopanja nosa. Riječ je o jedenju toga što iskopaju. 

"Djeca jedu sadržaj iz svog nosa zato što im je ili sladak ili slan. Međutim, postoje neka medicinska istraživanja koja ukazuju da jedenje šmrklji može biti korisno za dječji imunološki sustav", objasnila je.

No, ako želite da vaše dijete prestane s tim, pogotovo u javnosti pokušajte sljedeće, savjetuje Maureen: "Objasnite mu da postoje stvari koje radite u javnosti i one koje ne radite. Ako mu je stvarno neophodno da svoj prstić zarije u nos, recite mu neka to učini na toaletu gdje ga nitko ne vidi. Pohvalite ga prvi put kad to učini i svaki sljedeći, a s vremenom će shvatiti."

Pritom, upozorava Healy, nemojte zaboraviti na higijenu. 

"Pobrinite se da vaše dijete pere ruke redovito. Kopanje nosa prljavim rukama može uzrokovati razne infekcije", poručila je.

Osim što je važno učiti ih zdravim navikama, važno je da nauče koja su to ponašanja društveno prihvatljiva. No, ne zaboravite, to su samo djeca.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.