Važni čimbenici koje treba uzeti u obzir prilikom odabira tuš kabine

Foto: PR

NA TRŽIŠTU postoje razni modeli tuš kabina i pripadajućih vrata, tako da ćete sigurno pronaći onu koja će se savršeno uklopiti u vašu kupaonicu. Možete birati između tuš kabina s jednokrilnim, dvokrilnim ili kliznim vratima pa čak i odabrati boju stakla.

Tuš kabine ne utječu samo na dizajn kupaonice nego uvelike pridonose i atmosferi. Osim toga odabirom odgovarajuće kabine možete imati više svjetla u kupaonici što je također bitno, osobito ako živite u stanu te u kupaonici nema previše danjeg svjetla. Jednom kad postavite tuš kabinu ona postaje, mogli bismo reći, središte kupaonice i nećete je sigurno mijenjati idućih desetak godina, ako ne i više. Zato prilikom kupovine i odabira obratite pažnju na nekoliko bitnih čimbenika koji utječu na estetiku, ali i funkcionalnost.

Različiti modeli tuš kabina čekaju vas na tržištu

Tuš kabine na tržištu su dostupne u raznim modelima, dizajnima i dimenzijama da ćete bez problema pronaći onu koja će savršeno odgovarati u vašoj kupaonici. Ako su vodovodne instalacije ispravno izvedene, možete je postaviti gotovo gdje god želite. Ljudi najčešće odabiru ugao kupaonice kao mjesto na kojem će postaviti tuš, a isto tako se odlučuju i za ugradnju kabine između dva zida kako bi uštedjeli prostor.

Tuš kabina definitivno omogućuje lakše tuširanje čak i za starije osobe jer nisu visoke kao klasične kade, a dostupni dizajni odgovaraju svakoj kupaonici.

O čemu voditi računa prilikom odabira tuš kabine?

Postoji nekoliko stvari o kojima trebate razmisliti prije kupovine tuš kabine.

Raspoloživi prostor te vrsta tuš kabine

U obzir obavezno uzmite raspoloživi prostor te točno mjesto u kupaoni gdje ćete je ugraditi. Osim toga, odlučite koju vrstu tuš kabine želite. Budući da iste dolaze u različitim izvedbama, jasno je da vam neće odgovarati svi modeli. Pravi model tuš kabine ponajviše ovisi o veličini i slobodnom prostoru u vašoj kupaonici. Ako imate prostranu kupaonicu, onda je walk-in tuš kabina idealan odabir za vas. Ako, s druge strane, muku mučite s malom kupaonicom, odaberite kutne tuš kabine koje zauzimaju najmanje prostora.

Detalji su ključni

Zatim, ne zaboravite obratiti pažnju i na detalje. Dobro je odabrati tuš kabinu s kotačićima ugrađenim u klizna vrata koji olakšavaju čišćenje. Izbjegavajte ona vrata tuš kabine koja imaju plastične vijke jer se često lome i kidaju. U obzir uzmite i debljinu te vrstu stakla, ali i činjenicu je li isto premazano zaštitnim slojem koji se lakše čisti od kamenca. Samozatvarajuće magnetne brtve osiguravaju savršeno prianjanje vrata te sprječavaju izlijevanje vode.

Birajte između pravokutnih, kvadratnih i polukružnih modela tuš kabina

Kao što smo ranije spomenuli, tuš kabine dolaze u širokom rasponu stilova i dimenzija kako bi odgovarale potrebama većini kupaca. U današnje su vrijeme gotovo sve vrste izrađene od kaljenog stakla koje je puno prihvatljivije za razliku od klasičnog, osobito u obiteljima s malom djecom. Dakle, možete birati između pravokutne, polukružne, kvadratne te tuš kabine u obliku slova "D" i "U". Ove zadnje odličan su odabir ako u kupaonici nemate kut od 90°. Način otvaranja vrata također igra važnu ulogu.

Tuš kabine kvadratnog oblika savršene su za svaku kupaonicu koja ima uske kutove ili manje slobodnog prostora. Bez problema će se uklopiti u svaki kut što znači da nećete imati neiskorišteni prostor. Možete birati između različitih modela ovakvih tuš kabina koji se prvenstveno razlikuju po tome otvara li se samo jedna strana vrata ili obje.

Obratite pažnju na vrstu vrata

Za manje kupaonice bolje je odabrati tuš kabinu s kliznim vratima, budući da uopće ne zauzimaju prostor ispred kabine kao što je to slučaj s klasičnim vratima. Dakle, ako želite moderan izgled vaše kupaonice, klizna vrata su odlično rješenje. Možete birati između različitih stakala kao što su prozirna, zatamnjena ili crna.

Tuš kabine s tradicionalnim vratima montiranim na šarke najbolje odgovaraju u velikim kupaonicama u kojima ne morate voditi brigu oko slobodnog prostora. Na kraju tu su i polukružne te kvadratne tuš kabine s dvokrilnim vratima za koje se najčešće odlučuju pojedinci čije kupaonice broje veći broj slobodnih kvadrata.