Vodene kozice party: Pedijatrica otkriva treba li namjerno zaraziti dijete

Foto: 123RF

DRUŽENJA djece od kojih barem jedno ima vodene kozice, takozvani vodene kozice partyji, još uvijek su nešto što prakticiraju mnogi roditelji. No je li to sigurno?

Pedijatrica dr. Elizabeth Murray smatra da to ne bi trebalo raditi.

“Ne postoji način da saznate hoće li vaše dijete dobiti blažu verziju vodenih kozica, gripe, ospica ili bilo koje druge bolesti koja se može spriječiti cijepljenjem. Zašto onda riskirati?” kaže dr. Murray.

Vodene kozice ili varičele uzrokuje varičela-zoster virus, a prepoznaje se po osipu nalik vodenim mjehurima koji svrbe. Drugi simptomi su umor i vrućica, a kozice će se prvo najčešće pojaviti na trbuhu, leđima i licu, a zatim se mogu proširiti po cijelom tijelu. Ovaj virus je osobito opasan za bebe i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Prema Centru za kontrolu bolesti i prevenciju, najbolji način za sprječavanje vodenih kozica je cijepljenje. 

“Dok nismo imali cjepivo, roditelji su često htjeli da se njihova djeca zaraze ovim virusom u mlađoj dobi jer je tinejdžeri i odrasli teže podnose. Međutim, bolje je nikad ne oboljeti”, smatra dr. Murray i dodaje podatak da je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji odbijanje cijepljenja jedna od deset najvećih prijetnji globalnom zdravlju za 2019. godinu.

“Kao pedijatar na hitnoj pomoći sam brinula o djeci s bolestima koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Radila sam intubaciju da bi mogli disati i provjeravala je li se infekcija proširila na mozak. Čula sam kako roditelji govore: “Nismo znali da će biti tako loše”, zaključila je dr. Murray.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.