Voditelj: "Žena se ne može kandidirati za predsjednicu dok se ne uda i ne rodi"

Foto: Profimedia

VODITELJ Fox Newsa Jesse Waters rekao je da se žena mora udati i potom zatrudnjeti prije nego što dovoljno sazre da se kandidira za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država. Watters je u emisiji The Five 3. kolovoza raspravljao o mogućnosti da se kongresmenka Alexandria Ocasio-Cortez jednog dana kandidira za predsjednicu.

"Mudrost dolazi s godinama, a ona je prilično mlada. To je lijep način da kažem da nije baš pametna. Nije dovoljno zrela da se kandidira za predsjednicu", izjavio je.

Zastupnica Ocasio-Cortez zaručena je za dugogodišnjeg dečka Rileyja Robertsa. S 32 godine nije dovoljno stara da se natječe za najvišu dužnost u zemlji, budući da Ustav sprječava bilo koga mlađeg od 35 godina da postane predsjednik.

Watters je priznao da je Ocasio-Cortez aktivna i angažirana, ali dodao da prvo mora zatrudnjeti.

"Zašto?" upitao ga je suvoditelj Greg Gutfeld.

"Ovako to ide, Greg. Udaš se. Zatim zatrudniš i onda kad dobiješ dijete, imaš obitelj. Mediji to vole. I to te čini zrelijom osobom."

Ovo nije prvi put da voditelji tvrde da sposobnost žene da bude u poziciji moći ovisi o tome je li bila trudna. Brian Kilmeade 5. svibnja rekao je da "ne zna zašto bi itko trudnoj ženi dao važan posao". Izjava je zapanjila gledatelje emisije Fox & Friends, u kojoj se raspravljalo o imenovanju Nine Jankowicz u savjetodavni odbor ministarstva domovinske sigurnosti. U to vrijeme Jankowicz je bila u osmom mjesecu trudnoće.

"Nisam siguran kako dobiti posao i onda jednostavno reći da tri mjeseca ne možeš raditi", komentirao je Kilmeade, misleći na tromjesečni porodiljni dopust koji koriste žene u SAD-u.

"Ne krivim je, ali zašto toliko važan posao dati takvoj osobi?" dodao je.

2019. rekordan broj žena s djecom mlađom od 18 godina izabran je u Kongres. 21 u zastupničkom domu i dvije u Senatu. Sve do 2018. novorođenčadi nije bilo dopušteno ući u dvoranu Senata. Promjena je izglasana nakon što je senatorica Tammy Duckworth 9. travnja rodila djevojčicu Maile Pearl Bowlsbey. Od tada je dopušteno bebama mlađim od godine dana da prate svoje roditelje ako moraju glasati tijekom vikenda ili kasnonoćnih rasprava.

Senatorica Duckworth bila je prva senatorica koja je rodila u povijesti Sjedinjenih Država.