Vruća tema među roditeljima: Trebate li bebi probušiti uho ili je bolje pričekati?

Foto: Pexels

PROBUŠITI ili ne probiti uši dojenčeta? To je pitanje o kojem su roditelji raspravljali desetljećima. Za neke obitelji piercing uha je tradicija, dok se drugima jednostavno sviđa kako naušnica izgleda na djetetovom uhu.

Tako su Kim Kardashian i Kanye West, kada su kćeri North West probušili uši dok je bila beba, potaknuli raspravu o tome je li to prikladno.

Još 2013. godine je na portalu CafeMom objavljen članak pod nazivom Roditelji koji probuše uši svoje bebe jednostavno su okrutni, u kojem se navodi kako je takva praksa "uzaludna i nepotrebna".

No, Roxana Soto, suosnivačica Spanglish Baby, resursa za roditelje koji odgajaju dvojezičnu djecu, istupila je braneći piercing uha kod djece.

"Latinoameričkim mamama probijanje ušiju njihovih djevojčica nema nikakve veze s taštinom. To je jednostavno kulturna tradicija", napisala je Soto te je priznala: "Toliko da sam se izbezumila kad sam saznala da je moje prvo dijete djevojčica, jer nisam imala pojma kamo ću je odvesti da joj probuše uši."

"Iskreno, ne razumijem zašto je nekim ljudima toliko stalo i zašto su neke mame napravile tako veliku dramu oko piercinga bebinih ušiju", rekla je Soto u razgovoru za Today.

Iako se i sama slaže da ne bi trebali bušiti uši tek rođenoj djeci, Soto je zaključila da je "nije briga što drugi misle".

"Govorimo o mojoj kćeri i o nečemu potpuno bezazlenom što je sasvim normalno u mojoj kulturi", dodala je.

Gina Crosley-Corcoran, doula i majka troje djece, prisjetila se kako su je obitelj i prijatelji počeli ispitivati kada će svojoj bebi Jolene probušiti uši. Jolenein otac je Meksikanac pa su i njoj probušili uši prije nego je bila dovoljno odrasla da se toga sjeća. 

Ali Crosley-Corcoran je odlučila prekinuti tu tradiciju, objašnjavajući da, između ostalog, nije "veliki obožavatelj nanošenja boli (svojoj) djeci bez ikakve medicinske koristi."

"I bebe su ljudi. One nisu naše vlasništvo", rekla je u razgovoru za Today, dodavši da ona smatra da postoje određene odluke koje ljudi moraju donijeti sami onda kada postanu dovoljno odrasli za to. Za nju je piercing uha pitanje tjelesnog integriteta, a ne nešto što bi roditelji trebali odabrati umjesto svojih kćeri prije nego što same postanu sposobne za to.

Članak iz 2015. godine naslovljen Ostavite tu djecu na miru, objavljen u rubrici sa savjetima u novinama Pittsburg Post-Gazette, bušenje ušiju dojenčadi naziva "graničnim zlostavljanjem djece".

"Dijete sigurno nema pravo glasa u donošenju ove odluke. Zašto onda ne biste bebi napravili i neke stvarno super tetovaže?" navodi se u članku.

Dok se u Hrvatskoj prakticira bušenje ušiju takozvanim "pištoljem" u zlatarnama ili čekanje do djetetove 12. godine, kada je moguće bušenje ušiju u piercing studijima, u Americi je praksa ponešto drugačija.

Na stranicama Američke akademije za pedijatriju navodi se da je piercing uha iz kozmetičkih razloga siguran u bilo kojoj dobi. Kad je pak riječ o izbjegavanju infekcije ušne školjke, kao opća smjernica upozorava se roditelje da "odgode piercing dok njihovo dijete ne postane dovoljno zrelo da se samo brine o mjestu bušenja".

Tanya Altmann, pedijatrica iz West Lake Villagea u Kaliforniji i glasnogovornica Američke pedijatrijske akademije, bebama rutinski probija uši u svojoj ordinaciji. Iako ne postavlja nikakvo ograničenje koje se tiče dobi, više voli čekati dok njeni mali pacijenti ne napune najmanje 4 mjeseca.

"Kad god probušite kožu, postoji rizik od infekcije", rekla je Altmann.

Usprkos tome, tvrdi da rijetko vidi infekcije kod beba, budući da mame pažljivo nanose alkohol ili antibiotsku mast na uši dva puta dnevno tijekom procesa zacjeljivanja. Zapravo, kako Altmann tvrdi, starija djeca imaju tendenciju dodirivati ​​uši i igrati se s novim malim naušnicama puno više od dojenčadi, što povećava vjerojatnost infekcije nakon probijanja uha, prenosi Today.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.