Zašto djevojčice i dječaci sve ranije ulaze u pubertet?

Foto: Shutterstock

PUBERTET je prijelazno razdoblje između djetinjstva i adolescencije i karakteriziran je nizom promjena u tijelima dječaka i djevojčica. Posljednjih godina primijećeno je da pubertet počinje sve ranije i, prema nekim podacima, pojavljuje se prosječno tri mjeseca ranije svako desetljeće od 1970. godine.

Općenito, pubertet počinje između 8. i 13. godine u djevojčica i između 9. i 14. godine u dječaka, kako piše stranica You Are Mom. Ono što je mnoge počelo zabrinjavati je to što se javlja u sve mlađoj dobi. Zabilježeni su slučajevi u kojima su djevojčice u dobi od 6 godina već počele prolaziti kroz promjene ovog razdoblja, što bi moglo imati složene posljedice.

Što je pubertet?

Pubertet je razdoblje života u kojem tijelo dječaka i djevojčica spolno sazrijeva. Kod žena taj razvoj počinje razvojem dojki, točnije pojavom mliječnog pupoljka. Općenito, ovaj se znak pojavljuje oko desete ili jedanaeste godine, iako to ovisi o nekoliko stvari. Otprilike dvije godine nakon prvih znakova puberteta kod djevojčica dolazi prva menstruacija, a u prosjeku se to događa oko 12. godine.

U slučaju dječaka, proces započinje nešto kasnije i to se obično događa oko 12. godine. Smatra se da je do 15. ili 16. godine većina dječaka završila cijeli ciklus puberteta.

Pubertet počinje sve ranije

Prema nekim istraživanjima provedenim u posljednjih desetak godina, rani ulazak u pubertet je opipljiv fenomen koji se događa postupno. Prema studiji provedenoj 1990-ih, prosječna dob početka puberteta kod djevojčica bila je 9.96 godina, a to je bilo godinu dana ispred graničnih točaka utvrđenih prethodnim istraživanjem.

Druge novije studije, provedene u Sjedinjenim Državama i Europi, detektirale su progresivan napredak ulaska u pubertet u odnosu na prethodne godine.

Pored toga, dansko istraživanje provedeno 2018. godine utvrdilo je da dječaci i djevojčice danas prolaze kroz pubertetske promjene u ranijoj dobi nego njihovi roditelji. Kod žena se prva menstruacija javlja oko 3 mjeseca ranije, a kod dječaka se promjene glasa događaju do godinu dana ranije nego što pokazuju prethodne studije.

Uzroci koji bi mogli objasniti zašto pubertet počinje ranije

Tijekom prošlog stoljeća znanstvenici su pokušavali utvrditi razloge napredovanja spolnog sazrijevanja. S tim u vezi, ne možemo reći da postoji samo jedan uzrok koji objašnjava cijeli fenomen, već skup čimbenika koji teže preuranjenom razvoju. To su sljedeći:

Pretilost u djetinjstvu: višak tjelesne masnoće može ubrzati tjelesni razvoj i unaprijediti pubertet do tri godine od očekivanog raspona.

Nagli rast: neke su studije zaključile da su dječaci i djevojčice koji su brzo rasli tijekom prvih 5 godina života imali veću vjerojatnost da će ući u pubertet u ranijoj dobi.

Traumatični događaji u djetinjstvu (povijest zlostavljanja, maltretiranja kod kuće, veliki gubici): utvrđeno je da iskustvo vrlo stresnih događaja u ranim fazama života ubrzava početak puberteta.

Genetika.

Okolni čimbenici: čimbenici poput stresa, pothranjenosti i određenih nezdravih stilova života.

Konzumacija određenih lijekova tijekom trudnoće: vjeruje se da bi konzumacija acetaminofena tijekom trudnoće mogla biti povezana s ranijim početkom puberteta kod djevojčica, iako ove podatke treba potkrijepiti s više studija.

Kontakt s određenim kemijskim tvarima tijekom trudnoće: neki kozmetički i higijenski proizvodi koji sadrže ftalate, parabene i mikroplastiku mogli bi ometati razvoj fetusa i uvjetovati ulazak u pubertet u budućnosti.

Zašto je raniji početak puberteta razlog za zabrinutost?

Raniji početak puberteta može imati posljedice i na fizičko i na mentalno zdravlje dječaka i djevojčica.

S jedne strane, rani spolni razvoj ograničava prirodni rast djece. Općenito, nakon 2. godine od nastupanja spolne zrelosti, visina žene stagnira. Stoga djevojčica može biti niža nego što bi trebala biti prema genetici svojih roditelja.

S druge strane, emocionalni utjecaj ranijeg puberteta je značajan jer ta djeca prolaze kroz promjene u svojim emocijama, osjećajima i mislima koji nisu u skladu s onima koje doživljavaju njihovi vršnjaci. Čak ni u svojoj individualnoj sferi, dječaci i djevojčice nisu psihološki spremni suočiti se s takvim promjenama u svojim tijelima.

Također je dokazano da je preuranjeni pubertet povezan s povećanim rizikom od obolijevanja od određenih bolesti u odrasloj dobi poput dijabetesa tipa 2 (kod muškaraca) i migrene (kod žena).