Zašto ljudi ne slušaju ovaj savjet? Zbog te sitnice na tisuće djece svake godine završi na hitnoj

Foto: 123rf

OTKAKO postoje postoji i savjet - ne koristite ih za uši. To su higijenski vateni štapići, a ne štapići za uši kako ih kolektivno zovemo, a čini se i kolektivno koristimo. A nikako ne bismo smjeli.

No, ako ste i vi od onih koji su navikli prečuti taj zlata vrijedan savjet, znajte - niste jedini, ali znajte i to - baš zbog takvog stava samo u Americi u razdoblju od 1990. do 2010. godine više od 263.000 djece završilo je na hitnoj zbog ozlijeda. I to sve od štapića koji nisu za uši.

>>>Žuto u ušima nije pitanje higijene već zdravlja. Dobrog zdravlja<<<

Otkrila je to još davno objavljena studija u kojoj stoji da je najveći broj te djece, njih 67 posto, bilo mlađe od 8 godina, a najteže su ozljede imala djeca mlađa od tri godine. Doduše, zadovoljavajuć je podatak da od 2001. godine broj zabilježenih slučajeva ozljede uha zbog ovih štapića svakako je u padu.

Ozljede su različitog karaktera, a najviše se tiču ozljeda zbog stranih tijela, odnosno, ostataka vate te nabijenog cerumena koji, kako stoji u studiji, mogu prouzrokovati ozbiljnu ozljedu bubnjića, pa i gubitak sluha, vrtoglavice, krvarenje, infekcije i nepodnošljivu bol.

>>>Kako prepoznati da vam dijete ima probleme sa sluhom<<<

A sve samo zato što roditelji masovno i sustavno koriste ove štapiće, umjesto da se s njima brišu - nosiće.

Stoga dragi roditelji, izbite tu naviku, preimenujte te štapiće onako kako se oni zovu, a žuto iz ušiju očistite tek s uške. Cerumen će s vremenom sam izići van, a do tada će jako dobro štiti upravo njihove uši.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.