Zašto se na trbuhu žene može pojaviti smeđa linija? Trudnoća nije jedini uzrok

Foto: Profimedia

TIJELO se uvelike može promijeniti u trudnoći. Većina žena uočit će i tamnu, najčešće smeđu, liniju na trbuhu. Jeste li se ikada zapitali zašto s<e pojavljuje?

"Linea negra je medicinski izraz za tamno pigmentiranu liniju koja je često vidljiva na sredini trbuha u trudnoći. Dolazi od latinskog linea negra, što doslovno znači crna linija. Proteže se od stidne kosti do pupka, ali može ići i do prsa", pojasnila je za Daily Star dr. Deborah Lee.

Linea negra obično se pojavljuje zbog hormonalnih promjena u trudnoći. 

"Hiperpigmentacija je uobičajena u trudnoći, a smatra se da je uzrokovana visokim razinama estrogena, progesterona i melanina. Estrogen stimulira specifične stanice, poznate kao melanociti, da proizvode više tamnog pigmenta kože, melanina", pojašnjava dr. Lee.

Zbog tamne linije ne treba se brinuti. Obično nestaje sama od sebe nakon porođaja. Međutim, može se javiti i kod žena koje nisu trudne. Uzrok su najčešće promjene koje se odnose na hormone, ali može biti i znak da imate sindrom policističnih jajnika. 

"Sindrom policističnih jajnika je čest endokrini poremećaj, povezan s neredovitim mjesečnicama, anovulacijom, pretilošću, neplodnošću, aknama i pretjeranom dlakavosti. Smatra se da su visoke razine estrogena i androgena (muških hormona) odgovorne za razvoj hiperpigmentacije", dodala je liječnica. 

Linea negra može se pojaviti i na trbuhu muškarca. Razlozi nisu posve jasni, ali može biti posljedica viška estrogena ili nedostatka androgenih receptora, tvrdi dr. Lee. 

S obzirom na to da je bezopasna, tamnu liniju ne treba dirati, ali preporučuje se držati se podalje od izravnog sunčevog svjetla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.