Zašto su braća i sestre iz istog kućanstva toliko drugačiji? Psihologinja ima odgovor

Foto: Unsplash

ZAŠTO se braća i sestre koji su doživjeli sličnu traumu s njom nose drugačije? To je pitanje koje si je postavila psihologinja Judy. Također, na TikToku je ponudila odgovor do kojeg je došla razmišljajući i istražujući stručnu literaturu.

"Ako ste odrasli u nesigurnim uvjetima i imate brata ili sestru, sigurno ste primijetili da je jedno od vas puno osjetljivije od drugoga", započela je Judy svoj video.

Kad govori o osjetljivosti, ne misli samo na emocije već i na to koliko je čovjek osjetljiv na zvukove, hranu, alergije ili tkaninu odjeće, odnosno općenito na okoliš.

"Čini se da uvijek postoji brat ili sestra koji se jako dobro snalazi, kao i onaj koji se ne snalazi toliko dobro", dodala je.

Judy potom kaže da je za vrijeme postdiplomskog studija naučila da postoji izraz koji opisuje takve osobe. Netko tko je vrlo otporan, a odrasta u nasilnom kućanstvu, naziva se dijete maslačak. Zašto? Jer može uspjeti u bilo kojem okruženju, baš poput cvijeta maslačka.

@theorchidchild why some siblings raised in the same traumatic environment can react differently #orchidchild #traumatok #wellnessjourney #emotionalintelligence #hypnotherapy #dandelionchild #developmentalpsychology #ancestralhealing ♬ Lift Me Up - From Black Panther: Wakanda Forever - Music From and Inspired By - Rihanna

"Ali djeca orhideje vrlo su osjetljiva na svoju okolinu, tako da zapravo mogu 'uvenuti' u lošem okruženju ili napredovati i dobro se snalaziti u pozitivnom. Naravno, na prvi pogled čini se da je dijete maslačak bolje od drugog. Ali zanimljivo je da dokazi upućuju da ako se dijete orhideja ukloni iz zlostavljačkog okruženja i odrasta u njegujućim uvjetima, zapravo može nadmašiti dijete maslačak", nastavila je.

Judy samu sebe naziva djetetom orhidejom i zaključuje da je pouka njezine priče da su upravo to djeca za koju je dvostruko važnije pronaći prekrasnu zajednicu u kojoj će rasti i razvijati se.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.