Foto: 123rf
NA POLICAMA trgovina zdrave hrane postoji toliko vrsta žitarica, na koje zaboravljamo ili o kojima ništa ne znamo, pa ih izbjegavamo. Jedna od njih je pir, žitarica koja ima više proteina od pšenice. Pir je bogat željezom, kalcijem. Sadrži nezasićene masti, vitamine A, C i skupine B, minerale (kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar) te vlakna.
Također pomaže u borbi protiv anemije, djeluje laksativno i okrepljujuće. Ima izraženo antioksidativno djelovanje. Povoljno djeluje kod kožnih i alergijskih osipa te dermitisa.
Sastojci:
2 šalice pirova brašna
150 g maslaca
naribana korica jednog limuna
pola čajne žlice vanilije ili vanilin štapić
Priprema :
Umiješajte sve sastojke dok ne dobijete tijesto. Tijesto treba pokriveno odstajati u hladnjaku 30tak minuta. Nakon hlađenja, tijesto razvucite i kalupima izrežite sitne kekse. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite kekse na papiru za pečenje 20 minuta. Po želji, zasladite ih s medom.
Dobar tek!