Želite da vam djeca razviju interes za učenje? Počnite primjenjivati ove metode

RODITELJI imaju ključnu ulogu u razvijanju interesa djece za učenjem. Uvođenjem određenih navika i načina razmišljanja mogu pomoći djeci da na učenje, pisanje domaće zadaće i slično ne gledaju kao na naporan zadatak, već kao na način da uče nešto što će im na ovaj ili onaj način koristiti u budućnosti. 

Svaki pravi akademski uspjeh, u kojem će djeca ono što su naučila pamtiti cijeli život, počinje s istinskim interesom za učenje, ali mnoga djeca bore se s problemom nedostatka interesa. Roditelji sve više pronalaze načine kako učenje djeci učiniti privlačnijim, gledajući dalje od tradicionalnih pristupa kako bi potaknuli djetetovu znatiželju. Integriranjem zabave, kreativnosti i personaliziranih tehnika učenja, roditelji mogu pomoći svojoj djeci da prigrle radost učenja.

U nastavku izdvajamo nekoliko primjera kako možete pokušati podići interes djece za učenje.

Osigurajte da imaju pozitivno okruženje za učenje

Pozitivno okruženje za učenje značajno utječe na želju djece za stjecanjem novog znanja, prenosi The Times of India. Dodijelite poseban kutak u svojoj kući gdje djeca mogu učiti u tišini i daleko od ometanja. Prostor u kojem se uči mora biti primjereno prozračen i opremljen. Učenici su energičniji i voljniji učiti kada postoji uredna okolina.

Učenje učinite zabavnim i privlačnim

Učenje ponekad može biti izazovno za djecu, a s izazovima često gubi i interes jer djeca nemaju ništa što bi ih potaknulo da nastave učiti. To je posebno problem s malim đacima koji još uvijek razmišljaju o igranju i zabavi, iako se gubljenje interesa može vidjeti na djeci svih školskih uzrasta. Pružite djeci uzbudljive ideje za učenje, uključujući obrazovne aplikacije, igre, kartice i praktične projekte, kojima možete potaknuti radoznalost i ljubav prema učenju.

Postavite realne ciljeve i proslavite njihov uspjeh

Postizanje akademskog uspjeha može stvarati pritisak na učenike, ali postavljanje realnih kratkoročnih ciljeva prvo je što se može učiniti. Pobrinite se da su ti ciljevi situacijski, sljedivi i dostižni. Primjerice, umjesto da samo tražite bolje ocjene od djece, bit će učinkovitije postaviti ciljnu strukturu poput poboljšanja ocjena za dvadeset posto do kraja sljedećeg polugodišta, prenosi The Times of India. 

Pomozite im da razviju način razmišljanja o vlastitom rastu

Objasnite djeci da je važno marljivo raditi i učiti s razumijevanjem. Znanje koje s vremenom stječu, proslavite i razgovarajte o stvarima koje su naučili. Pritom ih potičite da vam podijele svoje razmišljanje o temi, a ne da ispričaju isključivo ono što su pročitali u knjizi. Pomozite im da na učenje gledaju kao na pozitivno iskustvo i da vide kako će svojim marljivim radom napredovati ponajviše za svoju korist.

Uspostavite redovite navike čitanja

Psiholog Ruchi Sharma za The Time of India izdvojio je da je jednako važno u djeci poticati ljubav prema čitanju. "Ne iznenađuje činjenica da je lako usaditi ljubav prema čitanju u predškolskoj dobi, utječući na djetetov stav prema obrazovanju. Knjige oživljavaju nove koncepte, riječi i fantazije. Svaki dan izdvojite malo vremena za čitanje knjiga ovisno o interesima djece. Dijete koje voli čitati sklonije je biti oštroumnije i bolje razumjeti", tvrdi Sharma.

Imajte na umu da je podizanje djetetovog interesa za učenje dugotrajan proces koji zahtijeva pravu podršku, ohrabrenje i strpljenje. Taj interes se neće pojaviti odjednom, već će trebati proći određeno vrijeme kako bi se vidjela promjena u ponašanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.