Želite odgojiti uspješnu djecu? Naučite ih kako se naljutiti, kaže psihologinja

Foto: Unsplash

Nijedan se roditelj ne veseli ispadu bijesa svog djeteta. Ali, umjesto da ga se plašite, tretiranje svakog ispada bijesa kao prilike za učenje moglo bi pomoći vašem djetetu da nauči bolje upravljati svojim emocijama, što je vještina koja će mu trebati da bude sretnije i uspješnije dok odrasta.

"Uostalom, povremeni ispadi bijesa su neizbježni. Vaš cilj ne bi trebao biti izbjeći ih ili potisnuti. Cilj je odgojiti dijete koje zna kako se nositi sa svojim bijesom na zdrav način", kaže psihologinja Jazmine McCoy.

Učenje reguliranja emocija, osobito onih intenzivnih poput ljutnje i tuge, može pomoći djeci da razviju otpornost, poboljšaju raspon pažnje i potaknu kognitivni razvoj, pokazuje istraživanje. Sve su te vještine i osobine ključne za cjelokupni uspjeh i dobrobit vaše djece, prema psiholozima.

"U redu je biti ljut. Ljutnja je emocija", ističe McCoy, te savjetuje koja četiri koraka svaki roditelj treba slijediti kada je njegovo dijete ljuto.

Povucite jasne granice

"Djeca se trebaju čuti i razumjeti, posebno od svojih roditelja. Trebala bi znati da su intenzivne negativne emocije normalne i da su njihovi roditelji tu da pomognu te da će ih i dalje bezuvjetno voljeti čak i kad glume", tvrdi psihologinja.

Ali prihvaćanje emocije ne znači nužno prihvaćanje štetnog ponašanja koje bi ona mogla potaknuti, poput vikanja ili udaranja nekoga.

"U tim slučajevima možete jasno odrediti granice koje se ne smiju prijeći. Recimo da se vaše dijete naljuti i počne vikati. Možete povući granicu: 'Hej, ovo je važno. Želim čuti što imaš za reći, ali teško je razumjeti kad vičeš... Smirimo se'", predlaže roditeljima.

Priznajte djetetove emocije

Priznavanje ljutnje vašeg djeteta može mu pomoći da izrazi riječima intenzivne emocije koje osjeća. To je važan korak prema pomoći da upravlja tim osjećajima bez glume. Drugim riječima, možete upitati dijete što ga ljuti i zašto, čak i ako već znate odgovor. Zatim možete razgovarati o načinima rješavanja problema.

"Kada dijete učimo kako komunicirati riječima, neće se osjećati kao da mora vikati i postati agresivno kako bi priopćilo ono što treba", kaže McCoy.

Inače, ova psihologinja obožava koristiti dječje knjige i druge medije za pokretanje razgovora o osjećajima. Na primjer, možete pitati dijete zašto misli da je neki lik u njegovoj omiljenoj knjizi uznemiren te razmisliti o mogućim rješenjima.

Pokušajte smiriti situaciju

Poučavanje djeteta da duboko diše kada je uzrujano popularan je i učinkovit način za ublažavanje ispada bijesa.

McCoy kaže da postoji trik za učinkovito korištenje te strategije: vježbajte duboke udisaje sami, ispred djeteta. Recite svom djetetu da želite napraviti stanku u razgovoru i nekoliko puta duboko udahnite. Pokažite im kako vas to smiruje i vidite hoće li i oni slijediti vaš primjer.

Ne odgovarajte na ljutnju još većom ljutnjom

Koliko god bilo frustrirajuće gledati kako vaše dijete iznenada eksplodira od bijesa, McCoy kaže da morate imati na umu da su djeca premlada da bi kontrolirala velike osjećaje.

Vikanje na djecu može imati trajne negativne učinke na njihovo samopoštovanje i emocionalni razvoj. Čak i ako vaša ljutnja nije verbalizirana, dijete još uvijek može osjetiti ljutnju, što ga može dodatno uznemiriti. Rasprava o vlastitim osjećajima frustracije s djetetom može pomoći.

"Sve se svodi na poruke koje šaljemo i kako modeliramo vlastiti bijes. Hoćemo li samo vikati i onda se pretvarati kao da se ništa nije dogodilo? Ili je bolje reći: 'Znaš što, osjećam se frustrirano, preuzimam odgovornost, ispričavam se i ovako ću se promijeniti i nositi s tim osjećajima'", zaključila je McCoy.

Pročitajte više