Žena nije imala pojma da je trudna sve dok nije počela rađati u kupaonici

Foto: Instagram

TADA 22-godišnja Klara Dollan devet je mjeseci bila trudna a da toga uopće nije bila svjesna sve do onog trena kad je ugledala glavicu svoje djevojčice. 

Dollan je rodila u kupaonici svog stana nakon što je došla kući s posla jer se osjećala prilično loše. Susjed je čuo njene krikove i pozvao ekipu hitne pomoći koja je nju i zdravu novorođenu djevojčicu odvezla u bolnicu. 

"Kako nije mogla znati da je trudna?" pitanje je koje su postavljali mnogi. No bolje pitanje od toga bilo je zašto bi uopće mislila da jest.

Dollan je s dečkom raskinula pet mjeseci prije porođaja i bila je već navikla na svoje neredovite menstruacije. Dobila je malo kilograma koje je uspjela izgubiti odmah nakon prekida. Nije imala mučnine, nikakve simptome, nije žudjela za nekom hranom, nije bilo uopće razloga da pomisli da je trudna. 

Prvi put kad je pomislila da bi mogla biti trudna bilo je u vrijeme porođaja. 

"Tada sam vidjela glavicu kako izlazi. Bila sam u apsolutnom šoku", ispričala je.

Fenomen žene koja je trudna a da to ne zna češći je nego što se misli, ističu stručnjaci, a naziva ga se još kriptičnom ili nevidljivom trudnoćom. 

Istraživanje iz 2002. objavljeno u časopisu British Medical Journal procijenilo je da se to događa u jednoj od 2500 trudnoća. 

"Kriptična trudnoća nije neobična pojava. Ipak, teško je ne primijetiti simptome koji na trudnoću upućuju i to će vam reći svaka žena koja je barem jednom bila trudna. No sve je moguće", rekla je primalja Helen Cheyne.

Kriptična trudnoća smatra se psihološkom pojavom, kaže Cheyne, ali ne vjeruje da se to odnosi na sve slučajeve.

"Trudnoća je očito fizička stvar, ali postati majka je društvena i psihološka", kaže Cheyne.

Dollan kaže da su ljudi doveli u pitanje njezin zdrav razum, njezinu povezanost s vlastitim tijelom, pa čak i istinitost njezine priče.

"Tih osam mjeseci nisam živjela životom trudne žene. Bila sam voditeljica kafića. Nosila sam sanduke s pićem svakodnevno do osmog mjeseca trudnoće", ispričala je.

"Većina roditelja ima devet mjeseci za pripremu. Ja sam imala dvije sekunde, možda minutu. Moj se život zauvijek promijenio. Moja djevojčica danas ima tri godine i ne bih je mijenjala ni za što na ovome svijetu", poručila je. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.