Znanstvenici izračunali koliko sati u danu roditelji potroše na uspavljivanje djece

Foto: Pexels

ISTRAŽIVANJA su pokazala kako bi odrasle osobe od 18 do 64 godine trebale spavati od sedam do devet sati svake noći, ali za poneke ljude, naročito novopečene roditelje, ova se smjernica često čini kao nemoguća misija. Naime, nedavna studija koju je provela organizacija Sleep Junkie, a u kojoj je sudjelovalo tisuću roditelja iz SAD-a i Velike Britanije, pokazala je da na uspavljivanje djeteta potroše čak pet sati u danu.

Naime, roditelji čija su djeca bila u dobi do 18 mjeseci zapisivali su doslovno u minutu kako izgledaju njihovi dani, a iz izvještaja bilo je vidljivo da se većina njihovih aktivnosti odnosila upravo na uspavljivanje djeteta. Pokazalo se kako mame u prosjeku provode oko dva sata dnevno uspavljujući bebu na prsima, a hodajući s njom čak jedan sat i 21 minutu.

Oni roditelji koji svoje bebe voze u automobilima kako bi ih uspavali provodili su za volanom 40-ak minuta. Na pripremu djeteta za spavanje (kupanje, hranjenje i čitanje) roditelji su u prosjeku trošili još dva sata.

Znanstvenici su zatim zbrojili ukupno svo vrijeme koje roditelji utroše svakodnevno na aktivnosti koje se odnose na uspavljivanje djeteta pa dobili nevjerojatnu brojku od čak pet sati i 25 minuta dnevno.

Isto to istraživanje također je otkrilo kako tek 10 posto roditelja spava sedam ili više sati svake noći, a tijekom dana većina roditelja za sebe uspijeva izdvojiti samo 32 minute, donosi Sleep Junkie.