Znanstvenici su otkrili ključan faktor vjerojatnosti za razvoj autizma u djetinjstvu

Foto: Unsplash

DJECA čiji brat ili sestra imaju autizam imaju 20 posto veću vjerojatnost da će i sami razviti to stanje, pokazalo je novo istraživanje.

Poremećaji iz autističnog spektra raznolika su skupina stanja, koje karakterizira određeni stupanj poteškoća u socijalnoj interakciji i komunikaciji. Postoje mnogi potencijalni uzroci poremećaja iz spektra autizma, koji uključuju okolišne i genetske čimbenike.

Prethodna su istraživanja otkrila da oni koji imaju stariju braću i sestre s autizmom mogu imati znatno veću vjerojatnost da će i sami razviti autizam. Međutim, bile su potrebne veće, reprezentativnije studije za potvrdu ovih rezultata. Sada su znanstvenici s Davis MIND instituta Sveučilišta u Kaliforniji potvrdili ove nalaze na reprezentativnom uzorku od preko 1600 dojenčadi iz 18 različitih istraživačkih lokacija.

Kako bi se kvalificirali za sudjelovanje, ispitanici su morali imati starijeg brata ili sestru s dijagnosticiranim autizmom. Djeca, regrutirana između 2010. i 2019., praćena su od navršenih šest mjeseci, a u dobi od tri godine podvrgnuta su testiranjima na prisutnost autizma.

Tim je otkrio da djeca s autističnom starijom braćom i sestrama imaju veće šanse da i sama razviju ovo stanje. Također su otkrili da je spol prvog djeteta značajan pokazatelj vjerojatnosti razvoja autizma kod njihove mlađe braće i sestara.

Otkriće bi trebalo olakšati pravovremenu dijagnozu autizma

"Ako je prvo autistično dijete u obitelji bila djevojčica, postojala je 50 posto veća vjerojatnost da će roditelji imati još jedno dijete s autizmom, nego da im je prvo autistično dijete bio dječak", rekla je voditeljica studije, Sally Ozonoff, u izjavi.

Oni koji imaju više braće i sestara s autizmom, imali su veću vjerojatnost da će razviti ovo stanje, nego oni s samo jednim bratom ili sestrom.

Znanstvenici se nadaju da će otkriće olakšati pravovremenu dijagnozu autizma kod male djece te omogućiti ranije intervencije za učinkovitije upravljanje simptomima. Cijelu studiju možete pronaći u časopisu Pediatrics.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.