Znanstvenici tvrde da bi krvnim pretragama u ranoj trudnoći mogli otkriti rizike preeklampsije i pobačaja

Foto: 123rf

LIJEČNICI u Sjedinjenim Američkim Državama nedavno su otkrili da bi opsežnije krvne pretrage u ranom stadiju trudnoće, do otprilike 12. tjedna, mogle ukazati na rizike brojnih komplikacija u trudnoći, uključujući i rizike od ranijeg poroda te pojave preeklampsije, ozbiljne dijagnoze koja može dovesti i do smrti.  

Rezultati su predstavljeni na godišnjem kongresu Američke udruge reproduktivne medicine u Texasu, a tim je kazao kako su za potrebe istraživanja uspjeli podijeliti molekule iz krvi koje bi mogle biti zadužene za komplikacije u trudnoći. 

Test krvi analizira molekule nazvane MicroRNA, a stručnjaci iz San Francisca, odnosno njihovog  Laboratorija za reproduktivnu medicinu i imunologiju, posvetili su puna tri mjeseca proučavanju molekula iz krvi te su došli do fascinantnih zaključaka jer se ispostavilo da su analize i rezultati bili iznimno točni.  

"Stope preciznosti otkrivanja rizika od pobačaja i preranog rođenja kretale su se od 90 do 98 posto, a za preeklampsiju 82 posto", pohvalili su se istraživači, no čak su i oni istaknuli kako ova saznanja možda nisu toliko točna kako se čine. 

Zato su upozorili da je ipak potrebno učiniti još dosta istraživanja da bismo stopostotnom sigurnošću mogli tvrditi da smo na pravom putu, odnosno, da bi se jednostavnim testom mogle otkriti ove, ne baš benigne komplikacije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.