Glavni likovi ovih krimića su čudni detektivi premazani svim mastima

Foto: 123 RF, Promo

OTKAČENI detektivi najbolje rješavaju zločine, a ponekad ih i sami čine da bi došli do istine.

Kad pišemo o knjigama, dosta pišemo o krimićima. Prethodni članak bavio se opasnim ženama koje nas čuvaju, a sada ćemo se posvetiti pravednicima koji često imaju ruke uprljane razno-raznim pekmezima. Zakone koji služe kako bi se smanjio kriminal ponekad krše upravo oni koji se najviše trude zadovoljiti pravdu. Razlog tomu su korupcije na svim razinama, ali i poseban buntovan karakter mnogih detektiva. Pogledajmo zanimljivu galeriju likova koji se bore protiv kriminala u knjigama.
 
Harry Hole – Jo Nesbo


Vjerojatno najpoznatiji moderni detektiv svakako je Harry Hole. Od zanimljivijih epizoda iz njegova života možemo izdvojiti njegov odlazak u Aziju kako bi se ondje mogao nesmetano drogirati opijumom. Druga epizoda bila bi moment kada u svojemu uredu u Oslu krene s narkomanskom iglom na svoju ruku. Sve kako bi riješio slučaj, naravno. Obožava Jim Beam i cigarete Camel. Dosta često je izvan svijesti od supstancija koje utječu na mozak. Nesbo ga je iz knjige u knjigu sve više fizički uništava, ali to ne utječe na njegove sposobnosti rješavanja teških slučajeva. U kina u listopadu stiže film Snjegović te, ako već niste, sada imate priliku uskočiti u Nesboov ludi vlak. (Fokus komunikacije)


 
Carl Morck – Jussi Adler Olsen


Nakon Nesboa, Adler Olsen je, vjerojatno, drugi najpoznatiji skandinavski pisac krimića novije generacije. Adler Olsen vješto kombinira brutalnost i humor. Njegov Carl Morck prava je suprotnost Harryju Holeu, a Morckovi najveći grijesi su bezobrazluk, lijenost i cigarete. Prebačen u podrum policijske zgrade kako bi ga udaljili od kolega koje uvijek vrijeđa, Morck pronalazi svoj mir. Napokon ne mora ništa raditi, a dobiva plaću. Kada u njegov život stigne čistač prostorija imenom Assad, stvara se tim koji će vas oduševiti humorom i neobičnim radnim metodama. Assad je vrlo živopisan lik koji se pravi da je malo neuk, ali je vrlo misteriozan i smatra se da je nekoć bio pripadnik tajnih službi na Bliskom Istoku. Carlovi susreti s kolegama su urnebesni. (Znanje)


 
Everett Backstrom – Leif GW Persson

Persson je autor koji je u Švedskoj dosegnuo status prave legende. Dio zasluge pripada odličnim knjigama koje piše, ali popularan je i kao osoba. Njegovi su krimići puni socijalnog komentara i vrhunske proze, a u Backstromu je izmaštao jednog detektiva čija razina nepoštivanja ljudi (a posebno žena) prelazi svaku granicu. Iako vrlo kvalitetan pisac, mnogi ga čitatelji odbacuju zbog njegove beskompromisnosti. Kako biste pobliže upoznali autora predstavljamo vam jednu video-kompilaciju koja se vrti internetom:
 

Eberhard Mock – Marek Krajewski

Izniman poljski autor vrlo specifičnog stila i odabira lokacije romana. Radnja prvog romana odvija se u današnjem Wrocławu, koji je uoči Drugoga svjetskog rata bio tipična njemačka provincija. Inteligentni inspektor Eberhard Mock ondje se našao zbog svoje ljubavi prema bordelima, piću i zadimljenim klubovima sa sumnjivom klijentelom. Mock se sjajno snalazi u dekadentnome predratnom Breslauu. Vrlo ljigav lik koji, čim nekoga upozna, počne kopati po njegovu životu kao bi pronašao koju mrlju te kasnije tu informaciju koristio za ucjenjivanje. Romani s ovim detektivom su nevjerojatno posebni i atmosferični. (Fraktura)


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.