Jackie Kennedy: Tajna najtragičnijeg kostima koji je obilježio povijest

Foto: Screenshot Youtube, Getty, WENN

PROŠLE su 53 godine od ubojstva Johna F. Kennedyja.

22. studenog 1963. godine, 35. po redu američki predsjednik John F. Kennedy, ubijen je u atentatu u Dallasu. Jug zemlje nije mu bio toliko sklon, a obzirom da je John planirao dobiti i izbore 1964. godine, posjet Teksasu u sklopu predsjedničke kampanje, trebao je promijeniti stvari, a upravo se to i dogodilo, no ne onako kako se planiralo.
 
 
Dok se u otvorenom automobilu vozio ulicama, u društvu lijepe supruge Jacqueline, na njega su ispaljena tri hica iz puške, a dva su ga pogodila u glavu i vrat. Nedugo nakon dolaska u bolnicu, John je proglašen mrtvim.
 
 
53 godine kasnije, ne prestaju teorije zavjere o njegovoj smrti, a ponovno se u središtu pozornosti našla i Jackie O, točnije Jacqueline Kennedy Onassis, jedna od najvećih modnih ikona svih vremena. Potomkinja bogate američke obitelji francuskog podrijetla, bila je poznata po svom elegantnom stilu i istančanom ukusu, zbog čega se uvijek smatrala primjerom ženstvenosti i profinjenosti.
 
 
Elegantni kostimi, haljine A kroja, ženstvene suknje, rukavice, broševi i biseri... Svi su ti predmeti i dodaci postali njezini zaštitni znakovi, no jedan se odjevni predmet iz njezinog ormara i dan danas smatra najpoznatijim.
 
Radi se o ružičastom Chanelovom kostimiću, koji je Jackie nosila čak 6 puta prije tog kobnog dana, ali i u Dallasu. Jacqueline je obožavala radove svog omiljenog dizajnera i obiteljskog prijatelja Olega Cassinija, no voljela je i kreacije najvećih modnih imena, poput Diora, Chanela i Givenchyja. Karl Lagerfeld jednom je prilikom čak istaknuo kako je Oleg obožavao kopirati kreacije Chanela.
 
 
Kako god bilo, elegantna supruga predsjednika, i 22.studenog davne 1963. godine viđena je u legendarnom kostimiću u zrakoplovnoj ruci Love Field, gdje je s buketom crvenih ruža, veselo pozdravljala okupljeno mnoštvo. Zanimljivo je i kako je prilikom svakog dotadašnjeg posjeta Teksasu, Jacqueline na poklon dobivala buket žutih ruža, no ovoga puta je sudbonosno dobila crvene.
 
 
U istom je kostimu sjela u automobil, a potom i viđena kako se pokušava izvući sa stražnjeg sjedala, nakon što su ispaljeni hici na njezinog supruga. Jacqueline je kasnije istog dana ponovno viđena u istom kostimu, a odbila ga je skinuti, uz objašnjenje "neka vide što su učinili". Slavni kostim ponovno je obukla tijekom polaganja zakletve novog predsjednika Lyndona G. Johnsona, a obzirom da on u međuvremenu nije bio opran, mrlje krvi na rukavu bile su jasno vidljive.
 
 
Tako je sasvim obični ružičasti kostimić postao jedan od najpoznatijih odjevnih predmeta na svijetu te trajni simbol tragedije, a danas se čuva u Američkom državnom arhivu.
 
Jackie je umrla 19. svibnja 1994. godine, u 65. godini života...
 
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.